Biden će iskoristiti veto ako republikanci pokušaju zabraniti pobačaj

22.10.2022.

07:19

Autor: V.K./HRT/Hina

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Sarah Silbiger / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden u petak je najavio da će iskoristiti veto kako bi zaštitio prava žena osvoje li republikanci većinu u Kongresu na izborima sljedećeg mjeseca i donesu zakone kojima bi zabranili pobačaj u cijelom SAD-u.


Biden je u razgovoru za MSNBC rekao da će učiniti sve kako bi zaštitio prava žena osvoje li republikanci većinu u zakonodavnom tijelu SAD-a. Tvrdi da će uložiti veto na sve.

Kako bi zabranili pobačaj, republikanci moraju izglasati prijedlog zakona, ali on ne bi stupio na snagu ako ga Biden ne potpiše.

- Predsjednik ga mora potpisati. Ja ću iskoristiti pravo na veto, rekao je Biden.

Predsjednik, koji je demokrat, ovoga je tjedna pokušao mobilizirati svoju bazu obećavši da će u siječnju, pobijede li demokrati na izborima sljedećeg mjeseca, potpisati zakon kojim će zajamčiti ženama pravo na pobačaj na teritoriju  cijelog SAD-a.

Bidenova Demokratska stranka mogla bi na izborima u studenome, koji se održavaju na sredini predsjednikova mandata, izgubiti većinu u Zastupničkom domu, a možda i u Senatu. Predsjednik pokušava mobilizirati stranku i njezine pristaše vezano za prava na pobačaj. Ona su znatno ograničena nakon odluke kojom je Vrhovni suda prije gotovo četiri mjeseca poništio presudu Roe vs. Wade koja ženama priznaje ustavno pravo na pobačaj.

Biden je to osudio i demokrati se nadaju da bi zgroženost tom odlukom Vrhovnog suda mogla privući glasače na birališta u studenom.

No, najveća briga birača trenutačno je visoka stopa inflacije, pokazala je anketa. Samo 8 posto Amerikanaca navelo je ukidanje prava na pobačaj na području cijeloga SAD-a kao pitanje koje će najviše utjecati na njihov glas u studenome, a 27 posto ih je kao razlog navelo inflaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!