10:47 / 22.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Biden će priznati masakr nad Armencima kao genocid

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Tom Brenner / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden mogao bi formalno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom Carstvu kao genocid, što će vjerojatno utjecati na pogoršanje već napetih odnosa formalnih saveznika unutar NATO-a, Turske i SAD-a, objavio je Reuters. Taj bi potez  značio prekid s desetljetnom praksom pažljivog korištenja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska.

Predsjednik Biden vjerojatno će upotrijebiti riječ "genocid" u sklopu izjave 24. travnja, kada se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, rekla su za Reuters tri upućena izvora.


- Koliko razumijem, donio je odluku da će upotrijebiti riječ 'genocid' u svojoj izjavi u subotu", rekao je izvor.


Izvori upozoravaju da će se, zbog važnosti bilateralnih odnosa s Turskom, Biden možda u posljednjem trenutku ipak predomisliti.


Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u srijedu je novinarima rekla da će Bijela kuća vjerojatno "više reći" o tom pitanju u subotu.


Kad je prije godinu dana Biden kao predsjednički kandidat sudjelovao na komemoraciji za 1,5 milijuna ubijenih Armenaca u Osmanskom Carstvu, kazao je da će podržati napore za priznanjem genocida.

Turska priznaje da su mnogi Armenci ubijeni u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata, ali tvrdi da vlast  nije sustavno ubijala Armence i da je riječ o mnogo manjem broju stradalih. 


Svaki Bidenov potez koji bi priznao genocid dodatno bi naštetio već lošim odnosima između saveznika u NATO-u, upozorio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u utorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!