Biden će zadržati vanjski izgled zrakoplova Air Force One

11.03.2023.

08:48

Autor: Hina/HRT/R.S.

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters

Administracija Joea Bidena minimalno će promijeniti boje predsjedničkog zrakoplova Air Force One kako bi i dalje nalikovao sadašnjoj bijeloj verziji s dvije nijanse plave, koja datira iz vremena predsjednika Johna F. Kennedyja, odbacujući tako ideje prethodnog predsjednika Donalda Trumpa.


Ideja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa bila je da se boje promijene u crvenu, bijelu i plavu no to je odbačeno jer je studija pokazala da bi se stvaralo previše topline.

Sadašnja plava boja bit će nešto "dublja", motori će biti tamnije plave boje, a trbuh neće biti od poliranog metala jer to ne dopušta legura mlažnjaka, priopćilo je ratno zrakoplovstvo.

Odluka o bojanju zrakoplova Air Force One nije bila potrebna sve do ove godine, reklo je zrakoplovstvo.

Boeing Co 747-8 je dizajniran da bude Bijela kuća u zraku te može letjeti u najgorim mogućim sigurnosnim scenarijima, kao što je nuklearni rat, i modificiran je vojnom elektronikom, naprednim komunikacijama i sustavom samoobrane.

Prošlog ljeta zrakoplovstvo je objavilo da je Boeing spreman za isporuku sljedeće generacije zrakoplova Air Force One 747 u 2026. i 2027., no u petak je objavljeno da će biti isporučeni 2027. i 2028. godine.

Boeing je nagomilao 1,9 milijardi dolara gubitaka u programu vrijednom 4,3 milijarde dolara koji sada kasni najmanje tri godine.

Još 2018. Boeing je dobio ugovor vrijedan 3,9 milijardi dolara za izgradnju dva zrakoplova 747-8 koji će se koristiti kao Air Force One, a koji su trebali biti isporučeni do prosinca 2024.

Boeing uvelike modificira dva zrakoplova 747 za taj projekt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!