Biden čestitao Netanyahuu i rekao mu da Izrael ima čvrstu potporu SAD-a

07.11.2022.

22:22

Autor: M.Š./Hina/HRT

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Leah Millis/File Photo / REUTERS

Joe Biden je u telefonskom razgovoru u ponedjeljak čestitao Benjaminu Netanyahuu na "pobjedi njegove stranke" na "slobodnim i poštenim" parlamentarnim izborima u Izraelu, rekla je glasnogovornica američkog predsjednika Karine Jean-Pierre.

Biden je u tom razgovoru "istaknuo čvrstu potporu sigurnosti Izraela", dodala je na dnevnoj tiskovnoj konferenciji, istaknuvši da će Bijela kuća "pomno pratiti proces sastavljanja vlade".

Netanyahu je pobijedio na izborima prošli tjedan kada je njegov desničarski religijski blok osigurao 64 od 120 mjesta u parlamentu nakon što su prebrojani svi glasovi.

Likud, stranka 73-godišnjeg bivšeg premijera, bit će najveća stranka u izraelskom parlamentu Knessetu s 32 zastupnička mjesta, što je više od 24 mjesta, koje je osvojila stranka Yesh Atid (Ima budućnosti) premijera u odlasku Yaira Lapida, objavili su izraelski mediji.

Izbori u utorak bili su peti po redu u tri i pol godine, a raspisani su nakon što se vladajuća koalicija od osam stranaka raspala u lipnju, izgubivši većinu u parlamentu nakon samo 12 mjeseci. Izlaznost je iznosila relativno visokih 71,3 posto.

Predsjednik Isaac Herzog ima vremena do 16. studenog da odabere kandidata koji će oformiti novu vladu. Kandidat će tada imati 28 dana da uspostavi koaliciju, s mogućim produžetkom od 14 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!