23:11 / 24.06.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Biden: Dogovorili smo 1,2 bilijuna dolara za infrastrukturne projekte

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u četvrtak da je sa senatorima dogovoreno ulaganje 1,2 bilijuna američkih dolara u infrastrukturne projekte poput prometnica, a što je jedan od njegovih ključnih domaćih ciljeva koji će pokrenuti gospodarstvo.

- Imamo sporazum, rekao je Biden novinarima stojeći uz demokratske i republikanske senatore koji su pisali prijedloge infrastrukturnih radova nakon čega su slijedili mjeseci pregovora sa zastupnicima.


Prihvaćeni projekti čine gotovo dvije trećine novca koja je Biden zatražio.


Obuhvaćaju 312 milijarda dolara ulaganja u transportne projekte, uključivo prometnice, mostove, zračne luke te 266 milijarda u druge projekte poput ulaganja u vodoprivredni sustav i širokopojasni internet.


No dogovor nije obuhvatio ključne prioritete samog predsjednika Bidena i progresivnih demokrata koje on naziva "ljudskom infrastrukturom", a riječ o javnom novcu za stanovanje te za zdravstvenu i skrb o djeci.


Demokrati koji vrlo tankom većinom kontroliraju Kongres žele ta područja uključiti u nove pakete koje će nastojati progurati kroz Senat bez glasova republikanaca.


- Ovaj sporazum znači milijune dobro plaćenih radnih mjesta .... no oni su i pokazatelj nama, ali i svijetu, da je američka demokracija učinkovita i zato je to velik korak naprijed za našu zemlju, rekao je Biden u Bijeloj kući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!