22:42 / 24.09.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Biden domaćin summita skupine Quad

Biden domaćin samita skupine Quad

Biden domaćin samita skupine Quad

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Čelnici Sjedinjenih Država, Japana, Indije i Australije sastali su se u petak u Bijeloj kući na summitu skupine Quad koja dijeli zabrinutost zbog jačanja uloge Kine u regiji, a razgovarali su o cjepivu protiv covida i zajedničkim infrastrukturnim i tehnološkim projektima.

Kvadrilateralna inicijativa Quad, zacrtana nakon razornog tsunamija 2004., a službeno osnovana 2007., pod nazivom "Kvadrilateralni sigurnosni dijalog", dugo je bila uspavana, no izrasta u čvršći savez na nezadovoljstvo Pekinga koji je poručio da je osuđena na neuspjeh.

- Zajedno smo u Indopacifičkoj regiji, u regiji koja želi biti slobodna od pritisaka, u kojoj se poštuju suverena prava svih nacija i u kojoj se sporovi rješavaju mirnim putem u skladu s međunarodnim pravom, rekao je australski premijer Scott Morrison na početku sastanka.

Američki predsjednik Joe Biden ponajprije se sastao s indijskim premijerom Narendrom Modijem u Ovalnom uredu, a zatim je partnerima iz Quada rekao da je inicijativa o cjepivima dogovorena na virtualnom summitu Quada u ožujku "na putu da proizvede dodatnu milijardu doza cjepiva u Indiji kako b se povećala ukupna opskrbljenost".

- Ta količina bit će velika pomoć za zemlje indopacifičke regije, rekao je Modi.

- Quad okuplja četiri velike demokracije koje znaju kako se posluje i dorasle su izazovima, rekao je Biden.

Japanski premijer Yoshihide Suga rekao je da sastanak pokazuje snažnu solidarnost četiri zemalja i njihovu "odlučnu predanost slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku"."

Quad planira dobaviti milijardu doza cjepiva protiv covida-19 za cijelu Aziju do kraja 2022., pošto je Indija, najveći u svijetu proizvođač cjepiva, zabranila izvoz u travnju kada se borila s masovnom pandemijom u svojoj zemlji

- Indija je spremna ponovno pokrenuti izvoz u listopadu, prvenstveno kroz međunarodni program COVAX, rekao je premijer Modi.

Quad bi trebao objaviti nekoliko novih sporazuma uključivo inicijativu za zaštitu isporuke poluvodiča, elektroničkih komponenata nužnih za čitavu paletu proizvoda, od aviona do pametnih telefona a koje industrije danas sve teže nabavljaju. Objavit će i partnerstvo 5G mreže i planove za nadziranje klimatskih promjena.

Sastanak je održan nešto više od tjedan dana otkako su Sjedinjene Države, Britanija i Australija objavile novi sigurnosti pakt AUKUS unutar kojeg će se za Australiju graditi nuklearne podmornice, a što je osudio službeni Peking.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, čini se da je ranije u petak kritizirao upravo Quad, kada je na brifingu rekao da "zatvorena, ekskluzivna klika uperena protiv drugih zemalja (...) ide protiv vremena i težnji zemalja u regiji. Neće dobiti podršku i osuđena je na propast".

Prije sastanka, američki dužnosnici nastojali su umanjiti sigurnosne aspekte Quada, iako članovi te skupine izvode zajedničke pomorske vježbe i dijele zabrinutost zbog rasta snage Kine u regiji.

Kina je okarakterizirala Quad kao konstrukt hladnog rata, a za AUKUS je rekla da će pojačati utrku u naoružanju u regiji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!