22:38 / 03.11.2020.

Autor: HRT

Biden i dalje vjeruje u pobjedu, Trump optužuje demokrate za pokušaj krađe izbora

Foto: REUTERS/Mike Blake

Foto: REUTERS/Mike Blake

Foto: - / REUTERS

Oči svijeta okrenute su prema Sjedinjenim Državama. Na predsjedničkim izborima odlučuje se između Donalda Trumpa i Joea Bidena.
Oči svijeta okrenute su prema Sjedinjenim Državama. Na predsjedničkim izborima odlučuje se između Donalda Trumpa i Joea Bidena. Poštom je glasalo već sto milijuna Amerikanaca, što dosad nije bilo zabilježeno. No, zbog toga, procjenjuje se, konačni se rezultati neće znati još nekoliko dana.  Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova. Rezultati se ne očekuju prije petka. 

➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima
➡️ UŽIVO: "U mreži Prvog" o izborima u SAD-u
➡️ Branka Slavica: "Biden vodi s 30-ak elektorskih glasova, utrku će odlučiti tri države"

Biden i dalje vjeruje u pobjedu


Foto: REUTERS/Brian Snyder

- Na putu smo da dobijemo izbore. Moramo biti strpljivi dok se ne izbroje svi glasovi, rekao je Joe Biden u Wilmingtonu, Delaware. Osjećamo se dobro, osvojili smo Arizonu, Minnesotu, a još smo u igri i u Georgiji, što nismo očekivali. Osvojit ćemo i Pennsylvaniju. Nije moje ili Donalda Trumpa da kaže tko će pobijediti, to je odluka američkog naroda, rekao je. Zahvalio je svima koji su izašli na izbore.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kazao je u srijedu ujutro da je i dalje optimističan u pogledu ishoda američkih predsjedničkih izbora iako mu u ovom trenutku rezultati ne idu u prilog.

U ovom trenutku po projekcijama i rezultatima, Biden ima 238, a aktualni predsjednik 217 elektora, a ostalo je još sedam država čiji se rezultati očekuju - Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Biden najviše nade polaže da će u tri države tzv. "plavog zida", Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju, koje je Trump osvojio 2016., doći do obrata kako se počnu prebrojavati dopisni glasovi, iako bi to moglo trajati danima.

U Wisconsinu Biden ima 47,4 posto glasova na 84 posto prebrojanih listića, u Michiganu je na 44,6 (60 posto prebrojanih), a u Pennsylvaniji na 42,2 (64 posto). U svima je trend da smanjuje razliku kako pristižu novi glasovi.

Biden se nakratko obratio svojim pristašama ispred kuće u Willmingtonu i ustvrdio da je na putu pobjede. "Zadržite vjeru, dobit ćemo ovo", uzviknuo im je.

Trump optužuje demokrate za pokušaj krađe izbora

Američki predsjednik Donald Trump optužio je na Twitteru svoje protivnike da pokušavaju "ukrasti izbore" iako za to nije ponudio nikakav dokaz. "Velika pobjeda, ali pokušavaju nam ukrasti izbore. To im nikada nećemo dopustiti. Glasati se ne može nakon što su birališta zatvorena", napisao je Trump nakon nekoliko sati šutnje na društvenim mrežama. Twitter je odmah označio njegovu poruku kao potencijalnu obmanu.Twitter je trumpovu objavu na Twitteru označio opisom da je jedan dio ili cijeli sadržaj podijeljen u njoj osporen te može biti djelomice netočan u pogledu načina sudjelovanja na izborima ili nekom drugom građanskom postupku.Trumpu Florida, Ohio i Iowa

Neki američki mediji proglasili su u srijedu ujutro predsjednika Donalda Trumpa pobjednikom izbora na Floridi, u Ohiu i u Iowi, trima državama koje bi mogle odrediti pobjednika izbora. Američki predsjednik uz to trenutno ima solidno vodstvo u drugim ključnim i neizvjesnim državama.

Fox i NBC proglasili su Trumpa pobjednikom u Ohiu, a Fox je to učinio i na Floridi gdje Trump ima 300 tisuća glasova više nakon 96 posto prebrojanih listića.

Fox također projicira Trumpovu pobjedu i u Iowi.

U tračku nade za Bidena, kojem u međuvremenu niti kladionice više ne daju prednost, Fox je demokratskog kandidata proglasio pobjednikom u Arizoni, državi koju je Trump osvojio 2016.

Agencija AP je, pak, objavila Bidenovu pobjedu u Minnesoti.

Ako se sve projekcije pokažu točnima i ako se pretpostavi da će na Aljasci pobijediti Trump, u ovom trenutku Biden ima 238, a aktualni predsjednik 217 elektora, a ostalo je još sedam država čiji se rezultati očekuju - Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. 

U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Bidenu je ostalo da se nada da će u tri države tzv. "plavog zida", Wisconsinu, Michiganu i Pennsylvaniji, koje je Trump osvojio 2016., doći do obrata kako se počnu prebrojavati dopisni glasovi, iako bi to moglo trajati danima.

I uoči izbora pretpostavljalo se da će stanar Bijele kuće na koncu ovisiti o te tri države, iako se na osnovu anketa nagađalo da bi Biden mogao preoteti još neku državu, ali se to nije dogodilo.

Donaldu Trumpu i Joeu Bidenu potrebno je po 270 elektorskih glasova da bi osvojili predsjedničko mjesto. Arizona, Michigan, Pennsylvania i Wisconsin postaju sve važniji u ovoj utrci. Biden je, prema CNN-ovim projekcijama, osvojio ključnu državu New Hampshire, dok se Trump držao pouzdanih crvenih država.

CNN predviđa da će Joe Biden pobijediti u Virginiji, gdje je u igri 13 elektorskih glasova. Isto tako, za Trumpa predviđa pobjedu u Idahou i državi Ohio.


Novinari se okupljaju u Bijeloj kući u američkoj predsjedničkoj izbornoj noći 2020. u Washingtonu (foto: REUTERS/Carlos Barria)

Republikanci pokušavaju sačuvati konzervativnu većinu u Senatu

Demokrati su u utorak uzeli jedno senatsko mjesto republikancima u Coloradu, ali potonji su odmah odgovorili novim mjesto zadobivenim u Alabami, jako vrijednim u njihovoj borbi da sačuvaju konzervativnu većinu u Senatu.

Republikanci u Senatu imaju 53 mjesta od 100. U utorak na izborima bira se 35 zastupnika.

Kontrola nad gornjim domom Kongresa važan je element parlamentarnih izbora u SAD-u održanih u utorak zajedno s predsjedničkim.

Demokrati bi morali dobiti četiri mjesta da preuzmu većinu u Senatu ili tri ako bi na predsjedničkim izborima pobijedio Joe Biden pa bi po ustavu njegova potpredsjednica Kamala Harris bila glas koji bi donosio prevagu.

Bivši demokratski guverner Colorada John Hickenlooper u svojoj je državi pobijedio republikanskog senatora Coryja Gardnera.

Ali u konzervativnoj Alabami, Tommy Tuberville, bivši trener američkog nogometa, ubrzo je to mjesta vratio protiv demokrata Douga Jonesa.

U Južnoj Karolini senator Lindsey Graham, blizak suradnik Donalda Trumpa, ponovno je izbran.

Još jedan saveznik aktualnog predsjednika, šef republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, ponovno je izabran u Kentackyju.

Demokrati zadržavaju većinu u Zastupničkom domu - mediji

Američki demokrati zadržat će većinu u Zastupničkom domu i vjerojatno ju i povećati, javili su u utorak američki mediji Fox News i ABC.

Demokrati bi trebali dobiti između četiri i pet dodatnih mjesta u Zastupničkom domu na parlamentarnim izborima koji se održavaju istovremeno kada i predsjednički, kažu te dvije tv postaje.

Demokrati trenutno imaju 232 od 435 mjesta u donjem domu.

FBI istražuje telefonske pozive glasačima da ostanu doma

FBI i njujorška državna odvjetnica istražuju snimljene telefonske pozive kojima su se širile dezinformacije i pozivalo glasače da na izborni dan u utorak ostanu doma.

"Pokušaji putem širenja dezinformacija da se odvrate glasači od toga da izađu na birališta su nelegalni i neće se tolerirati", tvitala je Letitia James, najavljujući istragu.

Dužnosnici upozoravaju da su glasači širom zemlje primali sumnjive automatske pozive.

Državna odvjetnica iz Michigana Dana Nessel rekla je da je stanovnicima grada Flinta rečeno da "zbog dugih redova trebaju glasati sutra". "Očito, to je pogrešno i pokušaj da se spriječi glasanje. Nema dugih redova i danas je zadnji dan. Ne vjerujte lažima", napisala je na Twitteru.

Više od sto milijuna Amerikanca dalo je svoj glas već ranije, što je apsolutni rekord dosad.  Trump će pokušati izbjeći sudbinu koja je zadnji puta 1992. zadesila tadašnjeg predsjednika Georgea Busha starijeg, koji se nije uspio izboriti za drugi mandat. Svi predsjednici nakon njega izborili su dva mandata.

Donald Trump pohvalio se na Twitteru kako rezultati za njega izgledaju dobro u cijeloj zemlji.Ekonomija i pandemija najvažnija pitanja za polovicu izašlih birača u SAD-u

Ekonomija i pandemija koronavirusa najvažnija su pitanja za polovicu američkih birača koji su u utorak glasali na predsjedničkim izborima, pokazala je izlazna anketa.

Prema izlaznoj anketi agencije Edison Research 30 posto birača izdvojilo je ekonomiju kao glavno pitanje kada su odlučivali kome da daju glas, a 20 posto pandemiju koronavirusa, prenio je Reuters.

Četiri od 10 anketiranih birača smatra da se napori američke države na suzbijanju koronavirusa odvijaju "vrlo loše", odnosno da se zemlja nije na dobar način suočila s pandemijom.

Pandemija je odnijela više od 230.000 života u SAD-u, gdje je zaraza potvrđena kod više od 9,4 milijuna ljudi.

Polovica birača kaže da im je važnije da se suzbije epidemija, čak i ako to šteti ekonomiji.

Demokratski kandidat za predsjednika SAD-a Joe Biden rezultate čeka u Wilmingtonu, gradu u saveznoj državi Delaware, koju je predstavljao desetljećima u Senatu.  

Aktualni predsjednik i republikanski kandidat Donald Trump organizirao je u Bijeloj kući doček objave rezultata, a broj uzvanika smanjen je s 400 na 250. Svi uzvanici na ulazu će biti podvrgnuti brzim testovima na COVID. 

Trump je žestoko kritizirao odluku Vrhovnog suda kojom je dozvoljeno zaprimati glasove poslane poštom do tri dana nakon izbornog dana.  

Mogućnost ranijeg glasanja iskoristilo je više od 100 milijuna od ukupno 150 milijuna birača.

Noseći maske i održavajući razmak, Amerikanci su u utorak od ranog jutra stizali na birališta, čekali su u redu da bi dali svoj glas na predsjedničkim izborima na kojima se bore aktualni predsjednik Donald Trump i demokratski protukandidat Joe Biden.

➡️ Kada će se znati pobjednik?
➡️ Zoran Kurelić za Dnevnik o američkim izborima
➡️ Četiri godine mandata Donalda Trumpa
➡️ Tko je Joe Biden, Trumpov izazivač?

Maske i daskama zaštićene trgovine u središtima mnogih gradova podsjetnik su na dvije teme koje su dominirale polarizirajućim kampanjama uoči izbora pandemiju koronavirusa koja i dalje hara SAD-om, te prosvjeda protiv policijske brutalnosti i rasizma koji su često završavali nasiljem.


Foto: REUTERS/Lawrence Bryant

Zaposlenici na biračkim mjestima pretpostavljaju da su redovi na mnogim biračkim mjestima bili kraći nego na prošlim izborima zbog rekordnog broja onih koji su glasali unaprijed.

Američke nevladine organizacije priopćile su kakosu  nadzirale izbore zbog mogućih slučajeva zastrašivanja birača, a američko ministarstvo pravosuđa poslalo je svoje promatrače u 18 saveznih država.

U New Yorku su zbog mogućih nemira zaštićene zgrade poput Empire Statea, trgovačkog centra Macy, pa i nebodera u kojem je smješten televizijski kanal Fox News.

Na Rodeo Driveu, jednoj od najskupljih šoping ulica u kalifornijskom Beverly Hillsu, osoblje je ispraznilo izloge luksuznih trgovina Tiffany & Co. i Van Cleef & Arpels.

Tenzije su uoči izbora narasle diljem države. Trumpovi pobornici u kamionetima su na autocesti u Teksasu okružili autobus Bidenove kampanje. Policija je tijekom vikenda suzavcem raspršila većinski demokratsku skupinu koja je marširala prema biračkim mjestima, a protuvladina paravojna skupina je optužena zbog navodnog plana otmice demokratske guvernerke Michigana.Aktualni predsjednik rekao je u utorak kak ovjeruje da ima solidne šanse za pobjedu.

- Mnogo se toga promijenilo u protekla tri dana i sve me to podsjeća na prošle izbore. Velike su se promjene dogodile, mislim da ćemo osvojiti Teksas, Floridu, Arizonu, nadam se uspjehu u gotovo u svim državama, poručio je Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Njegov protukandidat Joe Biden  poručio je da je vrijeme za promjene, za boljitak svih, pogotovo srednje klase, radničke klase koja gradi zemlju.

Više od 45 posto Amerikanaca vjeruje da je Trump u izvlačenju zemlje iz recesije itekako uspio. Na Floridi, tzv. swing državi, koja donosi mnogo elektorskih glasova, pristaše aktualnog predsjednika vjeruju u njegovu pobjedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!