10:27 / 22.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Biden i Johnson razgovarali o trgovini i putovanju vlakom

Biden i Johnson razgovarali o trgovini i putovanju vlakom

Biden i Johnson razgovarali o trgovini i putovanju vlakom

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson razgovarali su o opasnostima klimatskih promjena na sastanku u Ovalnom uredu, s ciljem isticanja američko-britanskog saveza i šalili se u vezi s radostima putovanja vlakom.

Biden je Johnsonu, koji se brinuo da bi njegov topao odnos s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom mogao naštetiti odnosima s demokratskim čelnikom, rekao da se veseli dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo na konferenciju o globalnom zatopljenju kasnije ove godine.


- Fantastično je vidjeti da je SAD zaista istupio i pokazao se kao stvarno, stvarno vodstvo, rekao je Johnson govoreći o problemu globalnog zatopljenja.


SAD je pod Bidenovim vodstvom obnovio obećanje da će smanjiti emisije stakleničkih plinova te obećao financirati projekte u borbi protiv klimatskih promjena.


Johnson je s Opće skupštine UN-a u New Yorku došao vlakom Amtrak u Washington, na sastanak s Bidenom. "Vole Vas", rekao je Johnson Bidenu, govoreći o osoblju američkih željeznica. Biden je bio redoviti putnik međugradskih vlakova više od 30 godina.


"Razgovarat ćemo o trgovini", rekao je Biden na pitanje o potencijalnom trgovinskom sporazumu između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, koji bi bio važan za Britaniju nakon brexita.


Johnson se najprije sastao s potpredsjednicom Kamalom Harris, koja je rekla da su Sjedinjene Države i Britanija međusobno povezanije nego ikad prije. Borba protiv pandemije i klimatskih promjena i podržavanje demokracije u cijelom svijetu i dalje su glavni prioriteti za obje zemlje, rekla je Harris.


Johnson je pohvalio ulogu američke vojske u "zračnom mostu u Kabulu" i zahvalio američkoj vladi što je prošle godine ukinula zabranu uvoza britanskog goveđeg mesa, nametnutu nakon izbijanja bolesti kravljeg ludila.


- Želim zahvaliti američkoj vladi, Vašoj vladi, na mnogim načinima na kojima sada surađujemo, mislim, na višoj i intenzivnijoj razini nego pamtim, rekao je Johnson.


Johnsonova vlada posjet smatra trijumfom, pokazujući da Britanija može napredovati na svjetskoj sceni nakon izlaska iz Europske unije, a do američko-britanskih razgovora u Bijeloj kući došlo je u jeku spora s Francuskom, članicom EU-a.


Dogovor o novom sigurnosnom savezu koji su nedavno objavile Sjedinjene Države, Britanija i Australija završio je nauštrb Francuske, zbog čega je ona povukla svoje veleposlanike u Sjedinjenim Državama i Australiji i otkazala sastanak o obrambenim pitanjima s Britanijom.


Zbog tog trojnog sporazuma Francuskoj je propao dogovor o prodaji podmornica Australiji koja se sada okrenula SAD-u i Britaniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!