20:20 / 21.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Biden i Kishida dogovorili jačanje sigurnosne i gospodarske suradnje

Joe Biden i Fumio Kishida

Joe Biden i Fumio Kishida

Foto: Japan's Cabinet Public Relations Office via Kyodo / via REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida dogovorili su na virtualnom sastanku u petak jačanje suradnje u hitnim gospodarskim i sigurnosnim pitanjima, uključujući Kinu, projektile Sjeverne Koreje i ciljeve Rusije u Ukrajini.

Virtualni sastanak, prvi značajni razgovori otkako je Kishida postao japanski premijer u listopadu, uslijedio je nakon razgovora "dva plus dva" ovog mjeseca na kojima su ministri obrane i vanjskih poslova dugogodišnjih saveznika izrazili snažnu zabrinutost zbog rastuće moći Kine i obećali da će, ako bude potrebno, odgovoriti na destabilizirajuću aktivnost u Indo-Pacifiku.


Kishida je rekao da su se on i Biden dogovorili da će surađivati kako bi se ostvario slobodan i otvoren Indo-Pacifik. Također namjeravaju blisko surađivati glede pitanja Kine, sjevernokorejskog raketnog pitanja i Ukrajine.


Premijer je rekao i da će Japan biti domaćin sastanka Quad grupacije koja uključuje Sjedinjene Države, Japan, Australiju i Indiju u prvoj polovici ove godine dok će Biden biti u posjetu. Biden je prihvatio poziv i dao naznake da će doći u posjet u kasno proljeće, rekao je novinarima visoki američki dužnosnik.


Kishida je rekao da su se on i Biden također dogovorili da će uspostaviti gospodarsku verziju sastanka "dva plus dva" na ministarskoj razini kako bi se promicala gospodarska suradnja Japana i SAD-a.


Također je izjavio da će on i Biden tijesno surađivati na sprječavanju ruske invazije na Ukrajinu i "održavati bliski kontakt s drugim saveznicima i partnerima i nastaviti komunicirati o tome da će svaki napad naići na snažnu akciju".


Biden je napisao u tvitu da mu je bila "čast susresti se s premijerom Kishidom kako bi dodatno ojačali američko-japanski savez - temeljni kamen mira i sigurnosti u Indo-Pacifiku i diljem svijeta".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!