Biden i McCarthy nastavljaju pregovore o podizanju granice duga

21.05.2023.

22:50

Autor: T.V./HRT/Hina

Biden i McCarthy nastavljaju pregovore o podizanju granice duga

Biden i McCarthy nastavljaju pregovore o podizanju granice duga

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Predsjednik Joe Biden i čelnik republikanaca Kevin McCarthy u ponedjeljak će osobno nastaviti opore pregovore o podizanju granice američkog duga.

Preostaje tek desetak dana dvjema strankama da postignu dogovor i spriječe situaciju da Sjedinjene Države više ne mogu servisirati svoje dugove. No pregovori su teški.

- Nisam promijenio stajalište, Washington ne može nastaviti rasipati novac koji nemamo, napisao je na Twitteru Kevin McCarthy. Vidjet ćemo se sutra i nastaviti pregovore, najavio je.

Joe Biden je upozorio u 'tvitu' da će odbiti sporazum "koji štiti milijarde dolara subvencija za velike naftne tvrtke dok se ugrožava zdravlje 21 milijuna Amerikanaca, dakle (sporazuma) koji štiti bogate utajivače poreza ugrožavajući pomoć u hrani za milijun Amerikanaca".

Joe Biden tvit je objavio iz svog zrakoplova kojim se vraća kući iz Japana gdje je sudjelovao na samitu zemalja članica G7.

Kao i sve velike ekonomije tako i Sjedinjene Države žive na kredit. No američka osobitost je da Kongres glasa kako bi podigao granicu javnog duga.

Ove godine republikanci odbijaju podignuti famoznu "granicu" bezuvjetno i za zeleno svjetlo zahtijevaju drastične rezove u proračunu. Demokrati to odbijaju i obje stranke optužuju jedna drugu za takvu situaciju.

Biden je u nedjelju oštro kritizirao konzervativce kazavši da "velik dio njihovih prijedloga jednostavno, iskreno, nije prihvatljiv". Predsjednik ipak vjeruje da će se naći rješenje.

Ako se rješenje ne postigne SAD bi se 1. lipnja mogao naći u situaciji da neće moći plaćati račune niti isplaćivati plaće niti otplaćivati zajmove.

Biden je u naznačio da bi republikanski zastupnici u Kongresu voljeli da se SAD nađe u situaciji da ne može servisirati svoje obveze kako bi na taj način spriječili Bidena, demokrata, da ponovno pobijedi na izborima 2024. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!