Biden i McConnell na mostu hvalili dvostranačku suradnju

04.01.2023.

21:37

Autor: M.M./Hina/HRT

Demokratski predsjednik SAD-a Joe Biden i čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell

Demokratski predsjednik SAD-a Joe Biden i čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Demokratski predsjednik SAD-a Joe Biden i čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell u srijedu su u rijetkom zajedničkom nastupu na mostu u Kentuckyju poslali poruku zajedništva, u naznaci pristupa kojim Bijela kuća planira vladati u narednim mjesecima, nakon gubitka donjeg doma Kongresa.

Dok tvrdolinijaški republikanci i dalje stvaraju previranja u Zastupničkom domu, blokirajući ostanak izabranog čelnika Kevina McCarthyja, Biden i republikanski čelnik gornjeg doma pokazali su drugačiju sliku, što je upravo ono čemu se Bidenovi suradnici i saveznici nadaju nakon što su demokrati na izborima u studenome izgubili većinu u donjem domu.

- Ne slažemo se oko puno stvari, ali evo što je važno: on je čovjek od riječi, rekao je Biden o McConnellu. To šalje važnu poruku cijeloj zemlji: možemo raditi zajedno. Možemo dovršavati stvari. Možemo pokrenuti naciju naprijed ako samo malo odbacimo svoj ego i usredotočimo se na ono što je potrebno ovoj zemlji, rekao je američki predsjednik.

Biden i McConnell, obojica 80-godišnjaci, posjetili su most Brent Spence koji povezuje Kentucky, saveznu državu predvođenu republikancima, te Ohio, gdje vladaju demokrati.

Dvojac je tamo poslao poruku kako će sredstva zakona o infrastrukturi vrijednog 1 bilijun dolara, koji je Kongres usvojio dvostranačkom podrškom, biti iskorištena i za popravak tog prijelaza.

Obojica političara imaju dobre razloge za zajedničko pojavljivanje. McConnell želi prikupiti zasluge za taj projekt u svom matičnom Kentuckyju, dok Biden želi na jasnom primjeru pokazati dobrobiti dvostranačke suradnje.

- Zemlja treba vidjeti primjere poput ovog, rekao je McConnell o sporazumu o infrastrukturi, koji je nazvao "zakonodavnim čudom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!