23:19 / 11.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Biden i Modi imali "iskren" razgovor, bez približavanja stavova

Biden i Modi imali "iskren" razgovor, bez približavanja stavova

Biden i Modi imali "iskren" razgovor, bez približavanja stavova

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Joe Biden i Narendra Modi održali su u ponedjeljak "iskren" virtualni razgovor, ali nisu približili stajališta o ratu u Ukrajini, što je tema koja narušava odnose Indije i Sjedinjenih Država.

Visoka dužnosnica Bijele kuće rekla je novinarima da su američki predsjednik i indijski premijer razgovarali oko sat vremena "srdačno" i "iskreno" - potonju je riječ upotrijebila više puta, što u diplomatskom jeziku označava stanovitu napetost.

- Predsjednik je jasno rekao da misli kako u interesu Indije nije ubrzavanje i povećanje uvoza ruskih energenata koji zasad čine manji dio njezina uvoza, i drugih sirovina, rekla je poslije njegova glasnogovornica Jen Psaki, ustvrdivši da je Washington čak spreman pomoći Indijcima u njihovoj diverzifikaciji.

Amerikanci sumnjaju zapravo da Indija pomaže Rusiji tako što nadoknađuje neke sankcije povezane s invazijom na Ukrajinu, poput obustave i smanjenja uvoza ruskog plina, nafte i ugljena, koje su uvele zapadne zemlje.

Zbog čvrstih veza naslijeđenih iz vremena Hladnog rata, vlada Narendre Modija smatra Moskvu "nosivim stupom" svoje vanjske politike zbog svog "strateškog partnerstva" u nacionalnoj sigurnosti.

Rusija je glavni dobavljač oružja Indiji, ali New Delhi uz naftu uvozi rusko gnojivo i sirove dijamante. Indija izvozi na rusko tržište farmaceutske proizvode, čaj i kavu.

Tijekom virtualnog razgovora indijski premijer je kratko rekao da situacija u Ukrajini "veoma zabrinjava", opetujući potporu rusko-ukrajinskim pregovorima na koje Washington gleda sa sumnjom.

Američka strana nastoji uvjeriti Indiju da će ju potpora Rusiji na kraju oslabiti u odnosu na Kinu, koje afirmacija na azijsko-pacifičkom području zabrinjava i Washington i New Delhi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!