22:41 / 09.06.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Biden i Putin će se sastati u švicarskoj vili iz 18. stoljeća

Sastanak Putina i Bidena 2011. u Moskvi

Sastanak Putina i Bidena 2011. u Moskvi

Foto: Alexander Natruskin / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin planiraju se 16. lipnja susresti na samitu u švicarskoj vili iz 18. stoljeća, s pogledom na Ženevsko jezero, što je smirujući ambijent za ono što bi mogli biti usijani pregovori.

Biden doputovao u Britaniju, poručio Rusiji da ne želi sukob

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu u Mildenhallu u Engleskoj da SAD ne želi konflikt s Rusijom, ali da će odgovoriti na "snažan i smislen" način na sve štetne aktivnosti koje poduzme ruska vlada.

Biden je na početku svoje osmodnevne turneje po Europi, koja će uključiti NATO samit i sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao da će tijekom razgovora naglasiti čvrstu predanost Sjedinjenih Država transatlantskom savezništvu.

- Ne želimo sukob s Rusijom", rekao je američki predsjednik u svom govoru pred američkim vojnicima i pripadnicima njihovih obitelji u vojnoj bazi u Mildenhallu u Suffolku. Želimo stabilne i predvidljive odnose ... ali jasno sam rekao da će Sjedinjene Države odgovoriti na snažan i smislen način ako se ruska vlada uključi u štetne aktivnosti, naglasio je Biden.

Putin ne očekuje pomak

Gorke svađe zbog miješanja u izbore, kibernetički napadi, ljudska prava i Ukrajina pitanja su koja vise nad njihovim prvim sastankom uživo otkad je Biden 20. siječnja preuzeo ured. Strateška nuklearna stabilnost i regionalni sukobi bit će na stolu.

Putin je rekao prošli petak da očekuje da se pregovori održe u pozitivnoj atmosferi, iako ne očekuje pomak. Rekao je da su optužbe da ruski hakeri stoje iza kibernetičkog napada koji je zaustavio proizvodnju mesa u Sjevernoj Americi i Australiji pokušaj da se izazove politička svađa uoči samita, izvijestila je novinska agencija Interfax.

- Unatoč "destruktivnoj buci" obiju strana, postoji obostrani cilj da se odnos dovede na predvidljiviju i stabilniju razinu, rekao je Robert Legvold, profesor emeritus na sveučilištu Colombia i stručnjak za ruska pitanja. S vremenom su ženevski samiti postali ključni za taj odnos, rekao je novinarima u glavnom gradu Švicarske u srijedu. A što se tiče toga da se uistinu poradi na važnim područjima suradnje, strateške kontrole nuklearnog oružja, veći dio ovih pregovora se također odvijao u Ženevi.

Diplomatski izvori očekuju potvrdu mjesta održavanja samita kasnije u srijedu ili četvrtak. Švicarska policija i vojska zatvorile su dva parka koja okružuju Villu La Grange te su stavili barikade i bodljikavu žicu.

Neutralna Švicarska, koja se nije pridružila sankcijama zapadnih država protiv Rusije kad je 2014. godine anektirala Krim od Ukrajine, lobirala je za to da se samit moćnih zemalja održi u ovoj alpskoj zemlji prvi put u nekoliko desetljeća.

U eri Hladnog rata, američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov održali su svoj prvi samit u Ženevi u studenom 1985. godine te su se dogovorili da smanje svoje nuklearne arsenale.

U Ženevi 2009. godine američka državna tajnica Hillary Clinton dala je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu žutu kutiju u kojoj se nalazio crveni "reset" gumb koji je simbolizirao poboljšane odnose pod administracijom predsjednika Baracka Obame. No riječ "reset" je krivo interpretirana u rusku riječ za "prekomjerno punjenje", što je dovelo do neugodne situacije.

Američki državni tajnik Antony Blinken i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov bit će u pratnji Bidena i Putina.

Biden u rasporedu također ima razgovor sa švicarskim predsjednikom Guyom Parmelinom.

Švicarska je predstavljala američke interese u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine, često olakšavajući transfer zatvorenika između dvije neprijateljske zemlje. Problemi poreza vjerojatno će biti dio razgovora, nakon što je Biden u travnju Švicarsku nazvao "fiskalnim rajem."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!