Biden i Sanchez istaknuli podršku Ukrajini

13.05.2023.

07:16

Autor: Hina/HRT/A.V.

Joe Biden i Pedro Sanchez

Joe Biden i Pedro Sanchez

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden i španjolski premijer Pedro Sanchez istaknuli su u petak svoju podršku Ukrajini u ratu s Rusijom, tijekom sastanka u Bijeloj kući na kojem su se također dotakli pitanja migracije i obrambene suradnje.

Tijekom sastanka u Ovalnom uredu, Biden je rekao da "zajedno podržavamo Ukrajinu", a Sanchez je za rat izravno okrivio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Podržavamo Ukrajinu. Naravno, radimo za trajan i pravedan mir koji u potpunosti poštuje međunarodno pravo i načela Povelje UN-a, rekao je Sanchez.

- Nemojte se zavaravati, u ovom ratu postoji agresor i žrtva, a agresor je predsjednik Putin.

Sanchez je izrazio "bezuvjetnu podršku" ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i podupire njegov mirovni prijedlog, koji uključuje zahtjeve za vraćanje teritorija Ukrajine na status quo prije ruske aneksije Krima 2014. godine.

No, dok se Madrid slaže s Washingtonom o nezakonitosti ruske invazije u veljači 2022., od Sancheza se očekivalo da će prenijeti različita stajališta Kine i Brazila i predložiti da se čuje i stajališta nacija koje nisu članice NATO-a, rekao je španjolski diplomatski izvor prije sastanka.

Sjedinjene Države skeptično su reagirale na kineski mirovni plan u 12 točaka, rekavši da bi Peking, ako je ozbiljan u vezi svoje prve točke o poštivanju suvereniteta, trebao pozvati Rusiju da se povuče.

Isto tako, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izazvao je kritike SAD-a jer je sugerirao da je Zapad "poticao" rat naoružavanjem Ukrajine.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da bi Kina i Brazil mogli igrati ulogu u eventualnim mirovnim pregovorima, ali je naglasio da kraj rata mora poštivati načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

- Podržavamo poziv Zelenskija za pravedan prekid ruskog rata koji poštuje određena načela, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet, rekao je dužnosnik uoči sastanka Bidena i Sancheza.

Na početku sastanka Biden je istaknuo da su Washington i Madrid potpisali sporazum o obrambenoj suradnji i da se obje zemlje bave pitanjima migracija.

- Obojica se suočavamo s izazovima migracija na zapadnoj hemisferi. Radite vraški dobar posao, rekao je Biden.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!