Biden i Xi složili su se da će razmotriti mogućnost razgovora o kontroli naoružanja

17.11.2021.

07:33

Autor: HRT/Hina/D.D.

Biden i Xi razmotre kontrolu naoružanja

Biden i Xi razmotre kontrolu naoružanja

Foto: Tingshu Wang / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se tijekom virtualnog sastanka održanog u utorak da će razmotriti mogućnost pokretanja razgovora o kontroli naoružanja, rekao je američki dužnosnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

- Biden i Xi složili su se da će "razmotriti mogućnost pokretanja razgovora o strateškoj stabilnosti, rekao je Sullivan, govoreći o američkoj zabrinutosti zbog kineskoga gomilanja nuklearnog naoružanja i raketa.


- Vidjet ćete da se na nekoliko razina intenzivira angažman koji će omogućiti obuzdavanje te utrke u naoružanju kako ne bi prerasla u sukob, rekao je Sullivan na webinaru koji je organizirao Brookings Institution.


Sullivan nije objasnio kojega bi oblika mogli biti razgovori o strateškoj stabilnosti, ali je dodao kako "ovo nije isto kao u ruskom slučaju, gdje postoji formalni dijalog o strateškoj stabilnosti". Američko-kineski odnosi nisu toliko zreli, rekao je, "ali dvojica vođa razgovarala su o tim temama i sada je na nama da osmislimo najproduktivniji način da se to i provede".


Washington je nekoliko puta pozivao Kinu da se pridruži SAD-u i Rusiji u novom sporazumu o kontroli naoružanja. Peking tvrdi da su arsenali dviju zemalja mnogo veći od kineskih te da je Kina spremna na bilateralni dijalog o strateškoj sigurnosti "na temelju ravnopravnosti i uzajamnoga poštovanja".


Razgovor dvojice čelnika bio je najsadržajniji otkako je Biden stupio na dužnost u siječnju, a Sullivan je rekao da su Xi i Biden razgovarali o nizu globalnih ekonomskih pitanja, uključujući i ono o mogućnosti suradnje SAD-a i Kine u osiguravanju energije i obuzdavanju cijena kako ne bi ugrozile globalni gospodarski oporavak.


Biden: SAD ne potiče neovisnost Tajvana


Osim toga, Biden je tijekom razgovora pritisnuo Xija u pogledu ljudskih prava, dok je kineski predsjednik upozorio da će Peking odgovoriti na provokacije vezane uz Tajvan, prema službenom priopćenju o razgovoru.


Na pitanje je li postignut ikakav napredak u pogledu napetosti vezanih uz Tajvan, Biden je odgovorio: "Da. Vrlo smo jasno rekli da podupiremo zakon o Tajvanu i to je to."


Američki predsjednik pritom je mislio na američki Zakon o odnosima s Tajvanom po kojemu SAD mora Tajvanu osigurati sredstva za obranu, premda je Washington dugo slijedio politiku "strateške dvosmislenosti" ne pokazujući jasno bi li vojno intervenirao u slučaju kineskoga napada.


- Rekao sam da oni moraju odlučiti, Tajvan, a ne mi. Mi ne ohrabrujemo neovisnost, dodao je poslije Biden.


Xi je tijekom video sastanka Bidenu rekao da bi Kina poduzela "odlučne mjere" u slučaju da Tajvan "prijeđe crtu" u traženju neovisnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!