21:06 / 13.04.2022.

Autor: P.F./Hina

Biden i Zelenski: Ukrajini obećana nova vojna pomoć od 800 milijuna dolara

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Alexander Drago / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog kako bi ga izvijestio o kontinuiranoj podršci SAD-a njegovoj zemlji, priopćila je Bijela kuća koja dodaje da je Ukrajini obećana nova vojna pomoć u vrijednosti 800 milijuna dolara.

Nova tranša pomoći sadržavat će vojnu opremu kakvu smo već isporučili Ukrajini, ali i nove kapacitete koji uključuju topničke sustave i oklopna vozila, precizirala je Bijela kuća koja je rekla da je dano i zeleno svjetlo za isporuku helikoptera.

Ukrajinski predsjednik na Twitteru je napisao kako su dvojica čelnika razgovarala o novom planu vojne, a potencijalno i ekonomske pomoći, ali i o ratnim zločinima počinjenima na ukrajinskom teritoriju i sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji.


Razgovor je trajao gotovo sat vremena.

Američki mediji pišu da je riječ o teškom naoružanju koje je SAD dosad odbijao isporučiti Ukrajini.

SAD je pružio Ukrajini najveći dio međunarodne vojne pomoći koju je Kijev primio od jeseni, ukupno vrijedne 2,4 milijardi dolara.

Prema listi koju je prošli tjedan objavila Bijela kuća, SAD je Ukrajini isporučio ili obećao 1400 protuzračnih Stingera, 5000 protutenkovskih Javelina, 7000 komada protutenkovskog oružja drugog modela, nekoliko stotina dronova kamikaza Switchblade, 7000 jurišnih pušaka, 50 milijuna metaka i drugog streljiva, 45.000 kompleta neprobojnih prsluka i kaciga, protutopničke i protudronovske radare, laka oklopna vozila, sigurni komunikacijski sustav i protuminsku zaštitu, prenosi agencija France Presse. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!