07:13 / 21.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Biden: Izvući ću Ameriku iz tame u koju ju je uvukao Trump

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Foto: - / REUTERS

Joe Biden službeno je sinoć postao demokratski predsjednički kandidat i poručio da će izvući Ameriku iz tame u koju ju je, kako kaže, uvukao aktualni predsjednik Donald Trump.
Joe Biden službeno je sinoć postao demokratski predsjednički kandidat i poručio Amerikancima da se na izborima u studenom biraju dostojanstvo, znanost i demokracija te obećao izvući Ameriku iz tame u koju ju je, kaže, uvukao aktualni predsjednik Donald Trump, objavio je BBC.

- Obamina potpora Bidenu: Joe i Kamala vratit će naš ugled u svijetu   

Započeo je svoj govor citatom aktivistice za građanska i ljudska prava Elle Baker: "dajte ljudima svjetlo i oni će pronaći put".

Upozorio je da je Amerika bila "predugo u tami" pod Trumpovim vodstvom i da se njegov mandat vrtio samo oko njega, umjesto oko Amerikanaca.

- Ako mi povjerite predsjedništvo, izvući ću najbolje iz vas, a ne najgore. Bit ću saveznik svjetla, a ne tame. Poručio je i da se na ovim izborima biraju i "dostojanstvo, znanost i demokracija" i upozorio da je Amerika u "razdoblju stvarne opasnosti, ali i izvanrednih mogućnosti". 

Obratio se bivšem predsjedniku Baracku Obami za čija je dva mandata obnašao dužnost američkog potpredsjednika.

- Bio si izvrstan predsjednik, predsjednik na kojeg se naša djeca mogu ugledati. To nitko neće moći reći za trenutnog okupatora Bijele kuće.

Plan protiv koronavirusa

- Nikada nećemo vratiti gospodarstvo na noge i sigurno vratiti djecu u škole dok se ne suočimo s virusom, ponovio je kritike na Trumpov odgovor na pandemiju koronavirusa i poručio da on ima plan za razliku od svog republikanskog rivala.

Biden je obećao razvijanje brzih testova na koronavirus i proizvodnju zaštitne i medicinske opreme u SAD-u "kako više nikada ne bismo morali biti u milosti Kine ili drugih zemalja da zaštitimo našu zemlju".

Također je obećao uvesti obvezno nošenje maski u svim saveznim državama.

Vanjskopolitički ciljevi

-
Bit ću predsjednik koji stoji uz svoje saveznike i prijatelje i jasno dati do znanja protivnicima da su dani zbližavanja s diktatorima završeni, rekao je Biden.

Dodao je da neće tolerirati uplitanje stranih sila u "najsvetiju demokratsku aktivnost - glasanje", referirajući se na rusku umiješanost u američke predsjedničke izbore 2016.

Obećao je da će se SAD, ako bude izabran, vratiti obvezama Pariškog klimatskog sporazuma iz kojeg se Trump povukao.

Jednake plaće za muškarce i žene

Demokratski kandidat obećao je stvoriti bolji obrazovni sustav koji neće mlade ljude ostavljati u dugovima, nova radna mjesta i izjednačavanje plaća žena i muškaraca.

Kaže i da "ne želi nikoga kazniti", ali smatra da je vrijeme da najbogatiji ljudi i najveće korporacije više pridonesu SAD-u.

Zaključio je svoj govor pozivajući birače da "okončaju poglavlje američke tame, ovdje, večeras".

Aktualni predsjednik Donald Trump reagirao je na Bidenove kritike na Twitteru.

"Joe u 47 godina nije napravio nijednu od tih stvari o kojima sada govori. Nikada se neće promijeniti, to su samo riječi", napisao je Trump.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!