Biden predstavio plan za migracije na Summitu Amerika

07:00 / 11.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Summit Amerika

Summit Amerika

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Predsjednik SAD-a Joe Biden i drugi čelnici zemalja Sjeverne i Južne Amerike predstavili su u petak mjere za suočavanje s regionalnom migracijskom krizom, čime se nastoji spasiti Summit Amerika koji su uzdrmale podjele.

Bidenovi su suradnici promicali deklaraciju o migraciji kao središnji dio Summita Amerika, čiji je domaćin SAD.

Uz SAD deklaraciju je naposljetku potpisalo još 20 zemalja, a nekoliko ih je ostalo po strani.

Završnog dana skupa Bijela kuća promovirala je niz mjera za migrante koje su dogovorile zemlje diljem američkog kontinenta i Španjolska, koja je na summitu bila kao promatrač.

Primjerice, SAD i Kanada obvezali su se da će primiti više privremenih radnika i da će olakšati migriranje ljudi iz siromašnijih zemalja kako bi radili u bogatijima, dok su druge države pristale na veću zaštitu migranata.

Meksiko je također pristao prihvatiti više srednjoameričkih radnika, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

- Mi transformiramo naš pristup upravljanju migracijama u Americi, rekao je Biden.

- Svatko od nas potpisuje obveze koje prepoznaju izazove koje svi dijelimo, dodao je.

Zastave 20 zemalja, nekoliko manje od ukupnog broja prisutnih na summitu, krasile su pozornicu na kojoj je Biden predstavio deklaraciju. Međutim, čak su i te zemlje pristale na suradnju tek nakon nekoliko dana pritiska SAD-a.

Bidenovu poruku zasjenio je bojkot nekoliko zemalja pa tako na skup nije došao ljevičarski meksički predsjednik, u znak prosvjeda protiv isključivanja Kube, Venezuele i Nikaragve sa samita.

No Meksiko je podržao deklaraciju, unatoč tomu što na summitu nije bilo predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Bidenova administracija, suočena s rekordnim protokom ilegalnih migranata na svojoj južnoj granici, obećala je stotine milijuna dolara pomoći za venezuelske migrante diljem regije. Također je obnovila obradu obiteljskih viza za Kubance i Haićane te olakšala zapošljavanje srednjoameričkih radnika.

No na otvaranju summita u četvrtak čelnici Argentine i Belizea izravno su ukorili Bidena zbog popisa gostiju, čime su upozorili na izazov s kojim se globalna supersila suočava u obnavljanju svog utjecaja među siromašnijim susjedima.

U petak su se kritikama pridružili Čile, Bolivija, Bahami, Sveta Lucija, Barbados te Antigva i Barbuda, iako Biden nije bio prisutan.

- Ne može biti isključivanja, rekao je novi čileanski ljevičarski predsjednik Gabriel Borić, referirajući se na činjenicu da pozivnicu za summit nisu dobile Kuba, Venezuela i Nikaragva.

Američki dužnosnici borili su se do posljednje minute kako bi uvjerili skeptične vlade da podrže plan, rekla je za Reuters osoba upoznata s pregovorima.

Lideri Gvatemale, Hondurasa i Salvadora nisu bili na skupu, a iz tih zemalja velik broj migranata pokušava ući u SAD, zbog čega se postavlja pitanje učinkovitosti deklaracije.

Deklaracija obuhvaća obveze niza zemalja, uključujući Meksiko, Kanadu, Kostariku, Belize i Ekvador, ali ne i Brazila, najmnogoljudnije latinoameričke zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!