Biden kaže da će se koristiti silom kao posljednjim sredstvom protiv Irana

14.07.2022.

07:09

Autor: Hina/HRT

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Ammar Awad / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden rekao je na početku putovanja po Bliskom istoku da će upotrijebiti silu kao posljednje sredstvo kako bi spriječio Iran da se domogne nuklearnog oružja. 

Govoreći u intervjuu za izraelski TV kanal 12 koji je snimljen prije nego što je napustio Washington u utorak, ali je emitiran u srijedu, Biden je rekao da će zadržati iransku Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) na popisu američkih stranih terorističkih organizacija (FTO) čak i ako to uništi nuklearni sporazum s Iranom iz 2015.

Upitan znače li njegove prethodne izjave, kako će spriječiti Teheran da se dokopa nuklearnog oružja, da će upotrijebiti silu protiv Irana, Biden je odgovorio: "Ako je to posljednje sredstvo, da".

Iran niječe da želi razviti nuklearno oružje te tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo za miroljubive svrhe.

Teheran je 2015. sklopio sporazum sa šest velikih sila prema kojem je ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od gospodarskih sankcija.

Bivši američki predsjednik Donald Trump istupio je iz sporazuma 2018. i ponovno nametnuo oštre sankcije Iranu, što je nagnalo Teheran da počne kršiti nuklearna ograničenja sporazuma godinu dana poslije.

Dosadašnji napori da se oživi sporazum nisu uspjeli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!