17:24 / 09.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Biden kaže da demokracija treba "šampione"

"Summit za demokraciju"

"Summit za demokraciju"

Foto: Leah Millis / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden je na virtualnom summitu, na kojem sudjeluje stotinjak zemalja, rekao da su demokraciji potrebni šampioni.

- Demokraciji su u svijetu potrebni šampioni kako bi se suprotstavila velikim i zabrinjavajućim izazovima, poručio je Biden iz Bijele kuće, okružen prigodnim panoima s natpisom "Summit za demokraciju" i logom u plavoj, narančastoj i bijeloj boji.

Kazao je da se čak i SAD neprestano mora boriti kako bi ostao na visini svojih demokratskih ideala i dodao da nijedna pozvana zemlja nije savršena. Pozvao ih je da se zajedničkim snagama odupru autokratima koji svoje represivne politike i prakse opravdavaju kao najučinkovitije sredstvo za suprostavljanje izazovima u datom trenutku. Time, rekao je, siju sjeme sumnje u kapacitete demokratskih država, u njihovu učinkovitost u brizi za svoje građane.

Odmah nakon što je najavljen, Bidenov summit o demokraciji izazvao je kontroverze i burne reakcije jer su s popisa, između ostalih, izostavljene Rusija, Kina i Mađarska, a na preliminarnom popisu nisu bile ni Srbija, Kosovo, Bosne i Hercegovina. Pozvane su, međutim, zemlje poput Filipina i Konga, koje su na indeksima demokracije vrlo nisko rangirane. Kosovo i Srbija su naknadno uvrštene.

Rusija i Kina kritizirale su taj proizvoljan popis, priopćivši da si SAD dopuštaju definiranje koja je to zemlja demokratska, a koja ne ispunjava uvjete za dobivanje toga statusa, što smatraju dijelom hladnoratovskog mentaliteta. Poziv Tajvanu da sudjeluje na summitu dodatno je iziritirao Kinu.

Biden je također objavio da na Zimske olimpijske igre u Peking neće poslati nikakvo službeno izaslanstvo, te su se diplomatskom bojkotu pridružile i Australija, Velika Britanija i Kanada. No, sportaši tih zemalja će sudjelovati na Olimpijadi.

Osim s Kinom, SAD trenutno prolazi i kroz vrle napete odnose s Rusijom.

State Department je najavio iskrenost u preuzimanju svoje nove uloge navodeći da mora iskoristiti priliku da sluša, uči i govori o izazovima s kojima se suočava demokracija u SAD-u te da uči i od drugih.

Erik Voeten, profesor geopolitike i prava na Sveučilištu Georgetown tvrdi da SAD obično nije spreman učiti od drugih zemalja.

- SAD voli misliti da je svjetionik drugim zemljama, rekao je Voeten.

Komentirajući listu od oko 110 pozvanih zemalja, institucija i nevladinih udruga, Voeten tvrdi da nema načina za izradu popisa na kojem će demokracija biti nesporna jer će to uvijek biti subjektivno.

- U želji da se suprotstavi Kini i Rusiji, Bidenova administracija kreirala je samit u kontekstu sve žešće borbe za prevlast, ocjenjuje Voeten. Razlika u tome kako Europa i SAD doživljavaju ovu veliku borbu za moć je "nešto na što treba obratiti pažnju, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!