Biden, Macron, Scholz i Johnson pozivaju na "suzdržanost"

21.08.2022.

21:05

Autor: M.Š./Hina/HRT

Nuklearna elektrana "Zaporižja"

Nuklearna elektrana "Zaporižja"

Foto: Planet Labs PBC/Handout / REUTERS

Američki, francuski, njemački i britanski čelnik pozvali su u nedjelju na "suzdržanost" glede ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi, koju je zaposjela ruska vojska.

Predsjednici Joe Biden i Emmanuel Macron, kancelar Olaf Scholz i premijer Boris Johnson koji su razgovarali telefonom, zatražili su u toj prigodi i da se onamo "čim prije" pošalje inspekcijska misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je Scholzov glasnogovornik.

Sve žešće borbe oko te elektrane na jugu Ukrajine - dvije zaraćene strane međusobno se optužuju za napade - potiču strah od moguće nuklearne katastrofe koja bi bila gora od Černobilske.

U petak je iz ureda francuskog predsjednika rečeno da je ruski predsjednik Vladimir Putin pristao da inspektori IAEA-e dođu u inspekcijski posjet elektrani.

Četvorica zapadnih čelnika su se u svojim razgovorima u nedjelju dogovorili i da će "nastaviti pružati potporu Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!