07:25 / 14.08.2020.

Autor: Hina/HRT

Biden: Maske bi spasile živote

REUTERS/Carlos Barria

REUTERS/Carlos Barria

Foto: - / REUTERS

Bivši američki potpredsjednik rekao je da bi ta mjera mogla spasiti više od 40 tisuća života u iduća tri mjeseca.
Demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Joe Biden pozvao je na uvođenje obveze nošenja maske na nacionalnoj razini u Sjedinjenim Državama radi suzbijanja širenja koronavirusa.

-
Svaki Amerikanac trebao bi najmanje sljedeća tri mjeseca obvezno nositi masku tijekom svakog boravka izvan kuće, izjavio je Biden na konferenciji za novinare. - Uvedimo tu obvezu na nacionalnoj razini, koja bi odmah stupila na snagu, i spasit ćemo živote, ustvrdio je.

Bivši američki potpredsjednik rekao je da bi ta mjera mogla spasiti više od 40 tisuća života u iduća tri mjeseca te naglasio da je od bolesti COVID-19 do sada u SAD-u umrlo više od 165 tisuća ljudi.

- Nije moralo biti tako, ustvrdio je Biden, dodavši kako je, da je predsjednik Donald Trump ranije reagirao, broj žrtava mogao biti mnogo manji.

Biden je govorio tijekom svojeg drugog javnog istupa s novoimenovanom potpredsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Harris, a nakon kratkog brifinga sa zdravstvenim stručnjacima o situaciji vezanoj za koronavirus.

Harris je iznijela plan suzbijanja pandemije njihove administracije ako pobijede na izborima, koji uključuje uspostavu odbora za testiranje, koji bi distribuirao milijune pribora za testiranje, te posebne jedinice zdravstvenih radnika koji bi se bavili praćenjem kontakata.

Predsjednik Donald Trump njihov je prijedlog odbacio kao "igranje politike s virusom" i dao slabu potporu nošenju maski, protivno općem konsenzusu zdravstvenih stručnjaka.

Trump se dugo opirao nošenju maske. Iako je nedavno ustvrdio da on "vjeruje u maske", odluku o tome bi li nošenje maski trebalo biti obvezno prepustio je vlastima saveznih država.

Harris je također rekla da se demokrati zauzimaju za jednaku dostupnost cjepiva za sve američke građane u sklopu plana ulaganja 25 milijardi dolara u proizvodnju i distribuciju.

Nakon imenovanja Harris, Bidenova kampanja prikupila 48 milijuna dolara u 48 sati

Kampanja demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena prikupila je 48 milijuna dolara u 48 sati od kada je Biden za svoju potpredsjednicu imenovao senatoricu Kamalu Harris, priopćio je glasnogovornik kampanje.

Pedesetpetogodišnja senatorica iz Kalifornije, koja je bila u utrci za Bijelu kuću da bi od toga ipak odustala i podržala Bidena, također je i prva Amerikanka azijskog podrijetla na tako visokom položaju.

Harris je u Senat izabrana 2016. kao tek druga Afroamerikanka u njegovoj povijesti kojoj je to uspjelo. Ona bi trebala mobilizirati Afroamerikanace, najodanije biračko tijelo Demokratske stranke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!