07:19 / 05.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Biden na Dan nezavisnosti pozvao Amerikance da se cijepe

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Predsjednik SAD-a Joe Biden proslavio je u nedjelju 245. rođendan države otvorivši vrata Bijele kuće i pozvavši Amerikance da se cijepe kako bi se završila pandemija COVID-a.

- Ove je godine 4. srpnja dan posebnog slavlja jer izlazimo iz tame , godine pandemije i izolacije, godine boli, straha i tužnih gubitaka, rekao je Biden na okupljanju u Bijeloj kući za otprilike 1.000 ljudi, uključujući obitelji vojnika i ljude koji su se borili protiv COVID-a.


Najveći događaj u Bijeloj kući od kada je Biden preuzeo dužnost u siječnju bio je usmjeren na to da Amerikancima pruži nešto za proslavu dok se život postupno normalizira nakon pandemije u kojoj je umrlo više od 600.000 Amerikanaca.


No dosad nije ispunjen Bidenov cilj da 70 posto odraslih osoba u SAD-u do nedjelje dobije barem jedno cjepivo. Broj se kreće oko 67 posto jer se neki ljudi opiru cijepljenju, što izaziva zabrinutost zdravstvenih vlasti s obzirom na to da agresivnija delta varijanta virusa prijeti novim valom pandemije.


Biden je u govoru oplakivao umrle, pohvalio Amerikance koji su pomogli u hitnom odgovoru na pandemiju i poručio da su cjepiva najbolja obrana od novih varijanti virusa.


- To je nešto najdomoljubnije što možete učiniti, rekao je Biden o cijepljenju.


Istaknuo je i da koronavirus više ne paralizira naciju te da je u njihovoj moći osigurati da se to više nikada ne ponovi.


Prošle su godine zbog pandemije otkazane gotovo sve proslave u vezi s proglašenjem nezavisnosti od Britanije 1776. godine.


Nakon govora, predsjednik i gosti pratili su 17-minutni vatromet iznad bazena u sklopu Lincoln Memoriala. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!