Biden na komemoraciji ponovno pozvao na zabranu automatskog oružja

25.05.2023.

07:30

Autor: M.M./Hina/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Joe Biden je na komemoraciji u Bijeloj kući na prvu godišnjicu masovnog ubojstva u školi u Uvaldeu, u Teksasu, ponovno uputio poziv na zabranu prodaje automatskog oružja.

Predsjednik je u pratnji supruge Jill rekao da je ovo "težak dan" za obitelji dok je gorjela 21 bijela svijeća u spomen na 19 djece i dvoje nastavnika koje je ubio osamnaestogodišnjak u osnovnoj školi Robb.

- Važno je sjećati se, ali i bolno, rekao je 80-godišnji demokrat poznat po svom suosjećanju s uplakanim obiteljima jer je i sam izgubio malenu kćer i odraslog sina.

Američki predsjednik je ponovno pozvao na donošenje "razumnih zakona o (vatrenom) oružju", napose na zabranu veoma popularnog poluautomatskog oružja tipa AR-15.

- Previše mjesta svakodnevnog života postala su mjesta zločina u Americi, upozorio je predsjednik, istaknuvši da je vatreno oružje sada glavni uzročnik smrti djece u Sjedinjenim Državama.

- Posvuda čujemo istu stvar: Učinite nešto, pobogu, učinite nešto!, rekao je.

No njegov poziv, koliko god usrdan bio, nema velikog izgleda da donese konkretne promjene. Republikanci koji kontroliraju jedan od dvaju domova Kongresa, protive se bilo kakvom pooštravanju zakona o oružju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!