Biden na summitu Amerika: Demokracija je važna za budućnost kontinenta

09.06.2022.

07:14

Autor: M.M./Hina/HRT

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Predsjednik Joe Bidenocijenio je da je demokracija "element važan za budućnost Amerika", u prigodi otvorenja velikog regionalnog sastanka na vrhu s Latinskom Amerikom.

- Naša regija je velika i raznolika. Nismo uvijek suglasni o svemu. No zbog toga što smo demokracija, pristupamo našim razlikama u međusobnom poštovanju i dijalogu, rekao je.

Ovaj veliki "Summit Amerika" koji se održava u Los Angelesu obilježen je nedolaskom nekih predsjednika država, napose Meksika, Gvatemale, Bolivije i Hondurasa.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador zamjera ponajviše Bijeloj kući zbog toga što je isključila Kubu, Nikaragvu i Venezuelu.

Američka administracija je odluku opravdala "sumnjom" u "nedostatak demokratskog prostora i u poštovanje ljudskih prava".

Joe Biden je usto pohvalio uspostavu "Partnerstva Amerika za gospodarski napredak" radi poticanja inkluzivnijeg rasta u Latinskoj Americi.

- Ono što je istina u SAD-u, istina je u svakoj zemlji. Ekonomija cijeđenja ne funkcionira, rekao je demokrat koji je već više puta kritizirao ideju po kojoj bogaćenje imućnih i velikih kompanijia automatski povlači za sobom bogaćenje svih gospodarskih čimbenika.

Sastanak na vrhu Amerika treba pokazati spremnost Bidenove administracije da potakne i obnovi veze sa zemljama Latinske Amerike u trenutku kada Kina masovno ulaže na tom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!