22:52 / 23.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Biden najavio Erdoganu da će priznati genocid nad Armencima

Joe Biden, američki predsjednik

Joe Biden, američki predsjednik

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden u telefonskm je razgovoru rekao turskom čelniku Tayyipu Erdoganu da namjerava priznati masakr iz 1915. i prisilne deportacije Armenaca kao genocid, rekli su agenciji Reuters izvori upoznati s razgovorom. Bidenov potez, koji se očekuje u subotu, vjerojatno će utjecati na pogoršanje ionako napetih odnosa Turske i SAD-a, formalnih saveznika unutar NATO-a.


Biden će vjerojatno upotrijebiti riječ "genocid" u sklopu izjave 24. travnja, kada se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, navodi Reuters.


Taj potez, iako u velikoj mjeri bio simboličan, označio bi prekid s praksom pažljivog biranja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska.


Prema priopćenju Bijele kuće, Biden i Erdogan dogovorili su se da će se sastati tijekom samita NATO-a u lipnju.


Biden je u telefonskom razgovoru prenio svoj interes za konstruktivnim bilateralnim odnosima s proširenim područjima suradnje, navodi se u kratkom priopćenju.


U priopćenju Bijele kuće o telefonskom razgovoru, ni u priopćenju truskog predsjedništva ne spominje se da će Biden službeno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom Carstvu kao genocid.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!