Biden naredio strože provjere kupaca oružja

14.03.2023.

22:35

Autor: M.Š./Hina/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Leah Millis / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden donio je u utorak uredbu kojom se pojačavaju provjere kupaca vatrenog oružja, najstrožu mjeru koju predsjednik može donijeti bez Kongresa.

Cilj uredbe je i ojačati podršku savezne vlade zakonima u 19 država i u glavnom gradu Washingtonu kojima se želi spriječiti prodaja oružja koja se zakonski smatraju opasnima.

Bidenova uredba također potiče na sigurno skladištenje oružja i traži od Savezne trgovinske komisije da istraži kako proizvođači reklamiraju vatreno oružje, posebno maloljetnicima.

Biden se nada da će birači na predsjedničkim izborima 2024. godine podržati jaču kontrolu oružja u zemlji u kojoj svake godine od vatrenog oružja pogine više od 40.000 ljudi.

Republikanci, koji još nisu izabrali protukandidata demokratu Bidenu sigurno će se zalagati za blaže zakone o kupnji i posjedovanju oružja, što podržava i utjecajni lobi za vatreno oružje NRA (National Rifle Association).

Neki zagovornici prava na oružje se protive provjerama kupaca tvrdeći da se time krši njihovo ustavno pravo na posjedovanje oružja, a ne sprečava da ga se domognu kriminalci.

Predsjednik je prošle godine potpisao zakon o ograničavanju pristupa oružju, što je prva značajna reforma zakonodavstva o vatrenom oružju u gotovo 30 godina.

Republikanci su otada osvojili kontrolu nad Zastupničkim domom, čime su praktički onemogućili bilo kakvo novo zakonodavstvo o oružju sljedeće dvije godine, poput Bidenova prijedloga da se zabrani prodaja jurišnih pušaka i spremnika streljiva velikog kapaciteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!