Biden: Srušit ćemo svaki objekt koji prijeti SAD-u

16.02.2023.

22:09

Autor: HRT/Hina

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / PIXSELL

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da neće ispričavati zbog rušenja kineskog balona i učinit će tako sa svim letećim objektima koji će prijetiti sigurnosti Sjedinjenih Država, no ne želi novi hladni rat, poručio je i najavio sastanak s kineskim predsjednikom.

- Ne želimo novi hladni rat, poručio je američki predsjednik, citira Reuters do danas najopširniju Bidenovu izjavu o rušenju kineskog balona za koji Amerikanci kažu da je bio špijunski kao i rušenju tri neidentificirana leteća objekta koja su također srušili američki lovci.

- Ako neki leteći objekt prijeti sigurnosti Amerikanca, naredit ću da se sruši, rekao je Biden u izjavi koju je prenosila televizija, prvom obraćanju javnosti o tim incidentima na nebu iznad Sjeverne Amerike.

Biden nije naznačio kada će razgovarati sa Xijem no naglasio je da će Sjedinjene Države nastavati diplomatski razgovarati o tome s Kinom.

- Očekujem da ću s predsjednikom Xijem temeljito to razjasniti no neću se ispričavati zato što sam naredio rušenje balona, rekao je odgovarajući na pritužbe Pekinga.

Kina tvrdi da se radilo o civilnom balonu u znanstvene svrhe, zapravo o meteorološkom balonu, no Washington tvrdi da je to bio špijunski balon i da s stručnjaci pronašli ključnu elektroniku kao i velike dijelove strukture.

Zbog afere špijunskog balona američki državni tajnik Antony Blinken otkazao je već dogovoren posjet Pekingu.

Američki predsjednik do danas je dao vrlo malo javnih komentara o letećim objektima, no u četvrtak je prekinuo šutnju pošto su brojni zastupnici zatražili više informacija o incidentima koji danima pune medijski prostor u SAD-u.

Američka obavještajna zajednica još pokušava doznati nešto više od tri neidentificirana leteća objekta od kojih je jedan srušen nad Aljaskom, drugi iznad Kanade, a treći je pao u jezero Huron.

- Ne znamo još točno što su bila ta tri objekta, ali ništa za sada ne upućuje na to da su povezana s kineskim špijunskim programom balonima, ili da je riječ o letjelicama za izviđanje iz bilo koje druge zemlje, rekao je američki predsjednik.

Biden je kazao i da su ti objekti mogli biti primijećeni upravo zbog pojačanog radarskog nadzora nakon rušenja kineskog balona. Bijela kuća i stručnjaci sada pripremaju nove protokole o tome kako postupati u takvom slučaju, odnosno u kojim slučajevima odgovoriti projektilima na takvu letjelicu. 

- Obavještajna zajednica smatra kako su velika vjerojatnost da su ti baloni povezani s privatnim tvrtkama, iz ustanova za rekreaciju ili istraživanje, rekao je Biden.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!