Biden: Nisu svi republikanci "MAGA republikanci"

06.09.2022.

00:56

Autor: Hina/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Elizabeth Frantz / REUTERS

Američki predsjednik, demokrat Joe Biden, u ponedjeljak je pokušao razjasniti bilo kakvu zabunu oko svog stava protiv "MAGA republikanaca" odanih bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, rekavši da nije mislio na sve republikance.

- Nije svaki republikanac MAGA republikanac, ne prihvaća svaki republikanac tu ekstremnu ideologiju. Ali ekstremni MAGA republikanci u Kongresu odlučili su se vratiti unatrag, puni bijesa, nasilja, mržnje i podjela, rekao je Biden tijekom posjeta Milwaukeeju u saveznoj državi Wisconsin.


Prošlog tjedna u Philadelphiji Biden je kritizirao republikance koji su odani Trumpovoj agendi Make America Great Again (MAGA) kao prijetnju američkoj demokraciji. Republikanci su mu uzvratili da je vodio kampanju kao ujedinitelj 2020., ali da sada okreće leđa velikom dijelu američke javnosti koji je glasao za republikance.


Govoreći pred stotinama sindikalnih vođa i aktivista pod jarkim suncem u Milwaukeeju na američki Praznik rada, Biden je rekao da ne kritizira sve republikance, ali je oštro osudio one koji su branili pobunu 6. siječnja 2021. na američkom Kapitolu.


- Nema demokracije u kojoj možete biti za pobunu i demokraciju, rekao je.


- <dvatko ima pravo biti idiot, rekao je Biden, dodajući da bi se i demokrati i republikanci trebali boriti protiv ideja MAGA republikanaca. 


- Demokracija je na kocki, rekao je.


Njegovi suradnici kažu da je predsjednik sve više zabrinut zbog antidemokratskih trendova u Republikanskoj stranci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!