18:50 / 13.01.2021.

Autor: Hina

Biden nominirao Samanthu Power za čelnicu USAID-a

Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Foto: - / REUTERS

U izjavi Bidenova tranzicijskog tima Power je opisana kao "javna dužnosnica s iskustvom u krizama i diplomatkinja".
Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden nominirao je bivšu američku veleposlanicu pri UN-u Samanthu Power na dužnost voditeljice Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

U izjavi Bidenova tranzicijskog tima Power je opisana kao "javna dužnosnica s iskustvom u krizama  i diplomatkinja".

Kaže se i da je veleposlanica Power bila na dužnostima na kojima je radila na rješavanju dugotrajnih svjetskih sukoba, humanitarnih katastrofa, obrani ljudskog dostojanstva te osnaživanju vladavine prava i demokracije.

- Kao čelnica USAID-a, surađivat će s našim partnerima u suprotstavljanju pandemiji covida-19, pomoći ranjivim zajednicama, borbi za vrijednost svakog ljudskog bića i zauzimanju za američke ideale i interese širom svijeta.

Power je bila ključna članica administracije predsjednika Baracka Obame i obnašala je dužnost u Vijeću Nacionalne sigurnosti od 2008. do 2013., a veleposlanica UN-a bila je od 2013. do 2017.

Karijeru je počela kao novinarka za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih a kasnije se zauzimala za to da SAD igra aktivniju ulogu u sprečavanju zločina u stranim zemljama.

Za knjigu "Problem iz pakla: Amerika i doba genocida", koja napada američku politiku za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi, dobila je 2003. Pulitzerovu nagradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!