Biden: Nuklearni napad Sj. Koreje bilo bi samoubojstvo tog režima

26.04.2023.

22:22

Autor: I.Z./HRT/Hina

Joe Biden i Yoon Suk Yeol

Joe Biden i Yoon Suk Yeol

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Nuklearni napad Sjeverne Koreje bilo bi samoubojstvo tog režima, rekao je danas američki predsjednik Joe Biden u Bijeloj kući uz južnokorejskoj predsjednika kojemu je obećao čvrstu podršku i odgovor na svaki nuklearni napad Pyongyanga.

Sjedinjene Države odgovorit će na svaki nuklearni napad Sjeverne Koreje, rekao je južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol u Bijeloj kući na konferenciji za novinare sa svojim domaćinom.

Biden i Yoon iskoristili su prvi službeni posjet južnokorejskog lidera Bijeloj kući u više od deset godina da pošalju upozorenje Pyongyangu.

- Naše dvije zemlje dogovorile su trenutačne bilateralne predsjedničke konzultacije u slučaju sjevernokorejskog nuklearnog napada i obećale su odgovoriti brzo, sveobuhvatno i odlučno koristeći oružje saveza, uključivo nuklearno oružje SAD-a, rekao je Yoon.

Biden je ponovio američku ponudu Sjevernoj Koreji da održi diplomatske pregovore o nuklearnom programu, a riječ je o ponudi koju sjevernokorejski vođa Kim Jong Un ignorira.

Sjevernokorejski ubrzani razvoj oružja - koji uključuje balističke projektile sposobne dosegnuti američke gradove - postavlja pitanja bi li SAD doista upotrijebio nuklearno oružje u obrani Južne Koreje u svrhu "odvraćanja".

Ankete u Južnoj Koreji otkrivaju želju većine stanovnika da Seul posjeduje vlastitu nuklearnu bombu, no tome se Washington protivi. Teme samita bile su i kibernetička sigurnost, električna vozila, baterije, quantum tehnologija, strana pomoć i gospodarska ulaganja.

Prema novoj "Washingtonskoj deklaraciji", SAD će dati Južnoj Koreji detaljniji uvid u planiranje programa za odvraćanje i odgovor na bilo koji nuklearni incident, kroz skupinu nazvanu U.S.-ROK Nuclear Consultative Group, rekli su američki dužnosnici.

Washington će rasporediti impozantnu vojnu tehnologiju, uključivo nuklearnu podmornicu u Južnoj Koreji radi pokazivanja mišića, rekli su američki dužnosnici. Bit će to prva takva podmornica u Južnoj Koreji od 1980.

Biden i Yoon obećali su pojačati suradnju u području jugoistočne Azije i Pacifika, javlja agencija Yonhap.

SAD je nedavno ojačao veze u području obrane s Australijom, Japanom i Filipinima.

Biden i Yoon poručili su da se oštro protive jednostranim pokušajima promjene statusa quo u regiji što je poruka Kini da ne poduzima korake za promjenu političkog statusa Tajvana.

Kina je ranije u travnju održala intenzivne vojne vježbe oko Tajvana i tvrdi da polaže pravo na taj teritorij i nikad nije isključila mogućnost uporabe sile kako bi demokratski otok stavila pod svoju kontrolu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!