Biden obećao upotrijebiti silu u slučaju kineske invazije Tajvana

10:41 / 23.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Joe Biden, američki predsjednik

Joe Biden, američki predsjednik

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak u Tokiju da će SAD vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Pekinga na taj autonomni otok te upozorio da Kina "koketira s opasnošću".

- To je obveza koju smo preuzeli. Mi smo se složili s politikom jedne Kine, to smo potpisali (...) ali ideja da bi Tajvan mogao biti preuzet silom nije prihvatljiva, rekao je Biden kada su ga na konferenciji za novinare upitali hoće li SAD vojno intervenirati u slučaju da se Kina pokuša dočepati tog teritorija silom.

Kinezi u ovom trenutku "koketiraju s opasnošću svim manevrima koje poduzimaju", kazao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Fumiom Kishidom s kojim je razgovarao u Tokiju. Rekavši kako se nada da do invazije neće doći, Biden je ipak istaknuo da će to ovisiti o snazi kojom će svijet dati na znanje Kini koju će cijenu platiti u slučaju invazije.

Kishida je rekao da će Japan i SAD nadzirati aktivnosti kineske mornarice, kao i kretanja vezana uz zajedničke vježbe Kine i Rusije.

- Čvrsto se protivimo da se silom pokušava promijeniti 'status quo' u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru. Osim toga, dogovorili smo se da ćemo se zajedno pozabaviti različitim pitanjima vezanim uz Kinu, među kojima i ljudskim pravima, rekao je Kishida.

Što se tiče Rusije, Biden smatra da ta zemlja treba "platiti dugoročnu cijenu" zbog svojih "barbarstava u Ukrajini" u smislu sankcija koje su joj nametnuli SAD i saveznici.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!