07:27 / 02.09.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Biden obećao pomoć Zelenskom, ali nije spomenuo NATO

Susret Joe Bidena s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Susret Joe Bidena s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Joe Biden ponovo je obećao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će mu pomoći u rješavanju problema s Rusijom, ali nije spomenuo veoma osjetljivo pitanje NATO-a kojega bi Ukrajina htjela biti članica.

- Sjedinjene Države su i dalje odlučne podupirati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine pred ruskom agresijom, rekao je američki predsjednik u Ovalnom uredu, primajući ukrajinskog kolegu.

Susret, koji se trebao održati u ponedjeljak, dvaput je odgađan zbog situacije u Afganistanu.

Odlazak posljednjih američkih vojnika dao je posjetu Zelenskog novu dimenziju. Kina i Rusija su odmah protumačile to loše planirano povlačenje kao upozorenje zemljama koje, poput Ukrajine, računaju na američku vojnu pomoć.

Ukrajinski predsjednik je ocijenio da dvije zemlje imaju "velik broj" tema za razgovor, ponajprije sigurnost, u prilikama sukoba sa separatistima na Krimu koje podupire Moskva.

Ali i o energetici. Kijev nije dobro primio odluku američkog predsjednika o ukidanju sankcija za projekt plinovoda Sjeverni tok 2.

Taj će plinovod, koji je pred završetkom, a prolazi ispod Baltičkog mora, izravno povezivati Rusiju i Njemačku. Time će Ukrajina ostati bez najmanje 1,5 milijarda dolara koje svake godine dobiva za prolazak ruskog plina preko svog teritorija i bez sredstva diplomatskog pritiska.

Joe Biden, koji ocjenjuje da je taj projekt otišao predaleko da bi se mogao zaustaviti, poslije je od Njemačke dobio uvjeravanja da će podupirati energetsku sigurnost Ukrajine, što nije sasvim umirilo Zelenskog.

Iako je posjet prošao bez bučnih najava, ukrajinski predsjednik se može pohvaliti da je drugi europski čelnik, nakon Angele Merkel, primljen u Bijeloj kući.

Ukrajinski predsjednik se vraća kući dobivši obećanje o 60 milijuna dolara dodatne vojne pomoći, koja obuhvaća i protuoklopni raketni sustav Javelin.

Visoki dužnosnik Bijele kuće istaknuo je da je SAD od 2014. izdvojio 2,5 milijarda dolara pomoći ukrajinskoj vojsci, od kojih više od 400 milijuna samo u 2021.

No u vezi s osjetljivim pitanjem ukrajinskog članstva u NATO-u Zelenskom se nisu ispunila očekivanja.

- Htio bih s predsjednikom Joeom Bidenom razgovarati o izgledima Ukrajine za članstvo u NATO-u i o vremenskom planu, rekao je.

Biden je tek opetovao pred novinarima svoju "potporu euroatlantskim integracijama" Ukrajine, bez drugih potankosti.

Njegova glasnogovornica Jen Psaki rekla je na tiskovnoj konferenciji da SAD želi da "vrata NATO-a budu otvorena za zemlje kandidate kada one budu spremne i kada ispune postavljene uvjete".

- Ukrajina mora prijeći put u tom smislu i vrlo dobro zna koji: provesti reformu pravosuđa, modernizirati obrambeni sektor i potaknuti gospodarski rast.

Joe Biden je već ranije javno pozvao ukrajinskog predsjednika da se obračuna s korupcijom u svojoj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!