Biden obnavlja inicijativu protiv raka Moonshot radi smanjenja smrtnosti

02.02.2022.

12:48

Autor: Hina/HRT/D.S.

 Joe Biden

Joe Biden

Foto: Leah Millis / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden danas će najaviti planove za smanjenje smrtnosti izazvane rakom za barem 50 posto tijekom idućih 25 godina, što je pokušaj da se oživi inicijativa protiv raka Moonshot.

Svrha inicijative je ubrzati istraživanje i otkrivanje raka, učiniti dostupnijim veći broj metoda liječenja, ali i poticati prevenciju.


Joe Biden je inicijativu Moonshot vodio u vrijeme administracije Barracka Obame, čiji je bio potpredsjednik.


Bidenov sin Beau Biden preminuo je od raka na mozgu 2015. u dobi od 46 godina, za što je predsjednik rekao da je njemu i prvoj dami Jill Biden ojačalo strast prema projektu.


Prema novom planu, postavit će se poseban koordinator u Bijeloj kući, oformit će se službena agencija za rak koja će spojiti odjele i agencije vlade i oživjet će se pristup ranom otkrivanju raka.


U Bijeloj kući također će se održati samit svih zainteresiranih strana, pokrenut će se internetska stranica i nastavit će se niz okruglih stolova, održanih tijekom proteklih 6 mjeseci na temu raka. Na samitu će sudjelovati i Biden i potpredsjednica Kamala Harris.


Nakon što je inicijativa pokrenuta 2016., znanstvenici su rekli da je potrebna velika promjena u načinu na koji se provodi istraživanje raka u Sjedinjenim Američkim Država kako bi se ciljevi programa postigli.


Mnogo toga se promijenilo što zadavanje veoma ambicioznih ciljeva sada čini mogućim, rekao je visoki dužnosnik i dodao da u srijedu neće biti najave novih financijskih obvezivanja.


Dužnosnik je rekao da je u posljednjih pet godina došlo do napretka u istraživanju za koji je inače potrebno desetljeće.

Naveo je primjer godišnjeg vađenja krvi radi prevencije i ranog otkrivanja raka.


Majka Kamale Harris, Shyamala Gopalan, također je umrla od raka debelog crijeva 2009. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!