Biden ocijenio "malo vjerojatnim" da će posjetiti Ukrajinu tijekom turneje u Europi

20:20 / 20.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Joe Biden, američki predsjednik

Joe Biden, američki predsjednik

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da je "malo vjerojatno" da će posjetiti Ukrajinu tijekom skorašnje turneje po Europi.

- Tijekom tog posjeta, malo je vjerojatno, odgovorio je novinarima koji su ga upitali hoće li možda posjetiti Ukrajinu u okviru turneje koja ga vodi najprije u Njemačku u subotu na sastanak G7, a zatim u Madrid 28. lipnja na samit NATO-a.

Ta se dva diplomatska skupa održavaju četiri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, dok Moskva intenzivira ofenzive na istoku i jugu zemlje nakon što nije uspjela osvojiti glavni grad Kijev.

- To ovisi o puno stvari, rekao je.

- O tome stvara li to ili ne poteškoće Ukrajincima, pomiče li to pažnju s onoga što se događa, pojasnio je Biden, dodajući da nekoliko puta tjedno razgovara s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

_ Idem u Njemačku, u Španjolsku, idem u Izrael i idem u Saudijsku Arabiju... potom se vraćam, vjerojatno izravno, dodao je.

Američki predsjednik od 13. do 16. srpnja posjetit će Izrael, Zapadnu obalu i Saudijsku Arabiju kamo će doputovati prvim izravnim letom iz Svete Zemlje.

Joe Biden još nije posjetio Ukrajinu od početka ruske agresije. Prva dama bila je u svibnju na zapadu zemlje, nekoliko kilometara od granice s Poljskom. SAD je glavni zapadni saveznik Ukrajine kojoj je od početka ruske invazije namijenio 5,6 milijardi dolara vojne pomoći.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!