Biden odao počast žrtvama rasističkog pokolja i osudio "otrov" bjelačke supremacije

20:59 / 17.05.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Biden osudio "otrov" bjelačke supremacije

Biden osudio "otrov" bjelačke supremacije

Foto: Leah Millis / REUTERS

Joe Biden je u utorak oštro osudio "otrov" bjelačke supremacije i sve koji ga šire, nakon rasističkog pokolja u kojemu je u subotu u Buffalu ubijeno desetero ljudi.

U tom gradu u saveznoj državi New Yorku, gdje je mladić, zagovornik urotničkih teorija poput one o "velikoj zamjeni" stanovništva, u subotu počinio pokolj jurišnom puškom, američki predsjednik je govorio o "terorističkom" činu.

Spomenuvši tu rasističku tezu o "velikoj zamjeni" stanovništva, Joe Biden, veoma ganut, rekao je: "Pozivam sve Amerikance da odbace tu laž i osuđujem sve koji ju šire kako bi osvojili vlast, glasove, novac".

- Oni koji kažu da vole Ameriku potpaljuju mržnju i strah, dodao je 79-godišnji demokratski predsjednik, ne otkrivajući imena ni stranačku pripadnost. Taj otrov, to nasilje ne smije biti povijest našeg doba, istaknuo je.

U Sjedinjenim Državama zadnjih godina dogodio se niz pokolja u kojemu su žrtve bili crnci, židovi i osobe hispanskog podrijetla.

Predsjednik je u utorak još jednom pozvao da se regulira nošenje vatrenog oružja.

- Nisam naivan. Znam da će se tragedija opet dogoditi. No neke stvari možemo učiniti. Možemo zabraniti automatsko oružje na našim ulicama, poručio je.

Joe Biden već dugo traži od Kongresa da zabrani automatsko oružje, poput onoga koje je upotrijebljeno u nedjelju. To je učinio Novi Zeland nakon rasističkog pokolja u džamijama u Christchurchu 2019., koji je bio uzor navodnom ubojici u Buffalu, Paytonu Gendronu, osamnaestogodišnjaku. No Joe Biden je uvijek nailazio na protivljenje republikanaca koji odbijaju bilo kakvo reguliranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!