23:35 / 26.08.2021.

Autor: B.A./HRT

Biden naredio plan za udar na ISIS-K: "Natjerat ćemo vas da platite"

Joe Biden; ranjenici u Kabulu

Joe Biden; ranjenici u Kabulu

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst / REUTERS TV/1TV/Handout via REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti nakon napada u Kabulu u kojemu je poginulo 60 civila i 12 pripadnika američke vojske, rekavši kako je naredio razvoj plana napada na ISIS-K, skupinu koja je odgovorna za eksplozije.

Biden je poginule američke vojnike nazvao herojima koji su spašavali živote drugih. Izrazio je sućut obiteljima poginulih vojnika i Afganistanaca.


Odgovornost za napade preuzela je Islamska država. Biden je u obraćanju spomenuo takozvani ISIS-K, afganistansku podružnicu Islamske države.


- Onima koji su izveli ovaj napad, kao i onima koji Americi žele zlo, znajte ovo - nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti. Pronaći ćemo vas i natjerati da platite, poručio je Biden.

Biden je rekao da je vojnim zapovjednicima naredio da razviju operativne planove za napad na čelnike i infrastrukturu ISIS-K-a.


- Odgovorit ćemo silom i preciznošću u svoje vrijeme, na mjestu i na način koji odaberemo, rekao je Biden.

Rekao je da će se evakuacija nastaviti.


- Teroristi ISIS-a neće pobijediti. Spasit ćemo Amerikance. Izvući ćemo naše afganistanske saveznike. Naša misija će se nastaviti, dodao je.


- Amerika neće biti zastrašena, poručio je Biden.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!