Biden ojačan rezultatima demokrata putuje na COP27, summit ASEAN-a, G20

10.11.2022.

10:36

Autor: Hina/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Tom Brenner / REUTERS

Predsjednik Joe Biden putuje u četvrtak na klimatski summit u Egipat te u Aziju, gdje će se pozabaviti nekim od najosjetljivijih vanjskopolitičkih pitanja Sjedinjenih Država ojačan boljim rezultatima od očekivanih koje su njegovi demokrati ostvarili na međuizborima početkom tjedna. 

Biden će sudjelovati na međunarodnom summitu o klimi u Egiptu 11. studenoga, a zatim u Kambodži 12. studenoga na summitu ASEAN-a te 13. studenoga na godišnjem summitu skupine G20 u Indoneziji.


Za Bidena će sudjelovanje na sastanku skupine 20 najsnažnijih gospodarstava na otoku Baliju biti prilika za prvi sastanak uživo s kineskim kolegom Xijem Jinpingom s kojim će razgovarati o "crvenim linijama" koje se ne smiju prijeći.


Prema najavi dužnosnika američke administracije tri su bitne odrednice razgovora koje će Biden voditi na tim skupovima: suprotstavljanje Kini, pritisak na Rusiju te obuzdavanje Sjeverne Koreje.  


Suprotstavljanje Kini


Biden je novinarima najavio da želi bolje razumjeti prioritete i zabrinutosti Pekinga te će na sastanku s kineskim kolegom Xijem na rubu summita G20 razgovarati i o odbjeglom otoku Tajvanu, koji Kina smatra svojim teritorijem. 


Želim da "svaka strana postavi svoje crvene linije, koje moramo poštovati", rekao je američki predsjednik na konferenciji za novinare u Washingtonu. 


Od kineskog kolege želi čuti koji su nacionalni interesi Kine te razgovarati o američkim interesima i "odlučiti trebaju li se dvije strane u tome sukobljavati", najavio je.


Peking i Washington pripremali su taj fizički sastanak dvojice čelnika otkako je Biden preuzeo dužnost u siječnju 2021., iako su njih dvojica razgovarala virtualno i telefonski.


- Veliko je pitanje... hoće li dvojica lidera postići neki pomirljiv način ili će se kretati putem izazova, rekao je Matthew Goodman, potpredsjednik za ekonomiju u Centru za strateške i međunarodne studije. 


Dvojac se susreće nakon važnih političkih događaja, pa je tako Xi nedavno potvrđen na treći povijesni mandat na kormilu Kinje, a Biden može malo odahnuti nakon međuizbora u utorak. Zbog toga bi mogli imati više dobrih razloga da pronađu zajedničko stajalište nego što su dosad pokazali, smata Goodman.


Biden će također potvrditi da je SAD predan indopacifičkoj regiji, međunarodnom poretku u Južnom kineskom moru, a razgovarat će i o trgovini i odnosima Kine sa zemljama u regiji.


Napetosti su povišene između SAD-a i Kine zbog Tajvana, posebno zato što je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi posjetila taj samoupravni otok i razljutila Peking.


Izoliranje Rusije


Biden će u razgovorima čvrsto braniti odlučnost Washingtona da financijski i vojno pomaže Ukrajinu u obrani od ruske Agresije, te će govoriti o posljedicama tog rata na energetiku i sigurnost hrane na summitu G20.


U srijedu je, nakon objave prvih rezultata američkih međuizbora, Biden je rekao da će se američka pomoć Ukrajini nastaviti, a odluke o tome hoće li biti bilo kakvih teritorijalnih kompromisa može donijeti samo Ukrajina. Izrazio je i nadu da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti spreman razgovarati o mogućoj razmjeni zatvorenika kako bi se ishodilo oslobađanje američke košarkašice Brittney Griner.


Putin neće fizički putovati na summit G20 i njegovu će zemlju predstavljati ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, no moguće je da će se u rad summita uključiti virtualno, najavila je indonezijska vlada. 


Indonezija koja ističe da kao domaćin mora biti neutralna pozvala je i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je najavio da neće sudjelovati ako ondje bude i Putin.


Obuzdavanje Sjeverne Koreje


Biden, japanski premijer Fumio Kishida i južnokorejski predsjednik Yoon Suk-Yeol na sastanku Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) u Kambodži razgovarat će o tome kako obuzdati nuklearni program Sjeverne Koreje, najavio je dužnosnik Bijele kuće.


Razgovarat će o "nezakonitom oružju Sjeverne Koreje za masovno uništenje i programu balističkih raketa", rekao je.


Klimatske promjene


U obraćanju na klimatskom summitu COP27 u egipatskom ljetovalištu Šarm-el-Šeiku Biden će podsjetiti na obveze Pariškog sporazuma o klimi da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stupnjeva Celzijevih, najavio je dužnosnik.

 

Biden bi trebao na bilateralnim sastancima te u svome govoru objaviti na koji način Washington surađuje sa zemljama u razvoju u naporima za smanjenje emisija stakleničkih plinova, o američkim naporima za dekarbonizaciju i smanjenju emisija metana.


Ljudska prava


Na rubu klimatskog summita Biden se treba sastati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom El-Sisijem na kojem neće izostaviti pitanje ljudskih prava. 


SAD je "u više navrata izrazio zabrinutost" zbog zatvaranja aktivista Alaae Abda El-Fattaha, kojemu se stanje pogoršava zbog 200 dana dugog štrajka glađu.


Biden će "nastaviti pozivati egipatsku vladu da oslobodi političke zatvorenike i provede reforme povezane s ljudskim pravima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!