20:12 / 29.11.2021.

Autor: P.F./Hina

Biden: Omikron nas zabrinjava, ali nije razlog za paniku

SAD u očekivanju omikron-varijante koronavirusa

SAD u očekivanju omikron-varijante koronavirusa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predsjednik Joe Biden Amerikancima je poručio da je SAD spreman za omikron, obećavši da će ubrzati razvoj cjepiva za tu zabrinjavajuću inačicu novog koronavirusa ako bude potrebno.

- Ta je varijanta razlog za zabrinutost, ali nije razlog za paniku. Prije ili kasnije imat ćemo slučajeve zaraze novom varijantom ovdje, u SAD-u, rekao je Biden nakon sastanka sa svojim timom za COVID-19.

Dodao je da Bijela kuća radi na interventnim planovima zajedno s proizvođačima cjepiva kako bi se, ako zatreba, uhvatili u koštac s omikronom. Radi se o američkim proizvođačima cjepiva Pfizerom, Modernom i Johnson & Johnsonom.

Ranije je američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao da, u očekivanju da varijanta omikron dođe u SAD, nije izgledno uvođenje novih ograničenja.

U SAD-u je danas stupila na snagu zabrana ulaska putnika iz osam država s juga Afrike kako bi se usporilo širenje zaraze i dalo stručnjacima više vremena da prouče novu varijantu, težinu bolesti, prenosivost i otpornost na cjepiva.

Biden je pozvao građane da nose maske u zatvorenim prostorima te na javnim mjestima ili u blizini drugih ljudi.

Na pitanje novinara Fauciju slijede li i druge mjere, odgovorio je kako ne misli da će do toga doći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!