09:46 / 13.11.2020.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Biden osvojio Arizonu i povećao prednost pred Trumpom

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Carlos Barria

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Carlos Barria

Foto: - / REUTERS

Biden je učvrstio svoju ukupnu pobjedu osvojivši i saveznu državu Arizonu, no miran prijenos vlasti i dalje je pod upitnikom.
Izabrani američki predsjednik Joe Biden učvrstio je svoju ukupnu pobjedu osvojivši i saveznu državu Arizonu, no miran prijenos vlasti i dalje je pod upitnikom jer aktualni predsjednik Donald Trump odbija priznati poraz.

Biden započinje tranziciju, Trump i njegovi ne priznaju poraz


Projekcije predviđaju da nakon tjedan dana prebrojavanja glasova demokrat Joe Biden odnosi pobjedu i u Arizoni, objavila je tvrtka Edison Research. Time je Biden postao drugi demokratski predsjednički kandidat u sedam desetljeća koji je pobijedio u toj tradicionalno republikanskoj saveznoj državi. Zadnji put to je postigao Bill Clinton 1996., a prije njega tek Harry Truman 1948. godine.

Pobjeda u Arizoni Bidenu je donijela 290 elektorskih glasova izbornog kolegija, a za ukupnu pobjedu bilo mu je potrebno njih više od 270. Bivši potpredsjednik u dva mandata predsjednika Baracka Obame osvojio je i 5,3 milijuna glasova više od svog protivnika na razini cijelog SAD-a, odnosno 3,4 posto više.

Miran prijenos vlasti i dalje pod upitnikom

Glasovi se broje u još nekoliko država, a u to vrijeme aktualni predsjednik odbija priznati svoj poraz, tvrdeći da su izbori obilježeni raširenim prijevarama.
Trump na društvenim mrežama dijeli navodne dokaze za izborne prijevare, većinom putem krajnje desnih medija poput Breitbarta i One America News Networka. Da bi poništio Bidenovu prednost, Trump mora preokrenuti rezultat u najmanje tri ključne savezne države. 

Sud u Pennsylvaniji odlučio: Ne smiju se brojiti glasovi birača koji nisu na vrijeme dali svoje podatke

Njegov stožer podnio je tužbe zbog nepravilnosti u nekoliko saveznih država. Sud u Pennsylvaniji u četvrtak je odlučio u korist Trumpa i naredio da se ne smiju brojiti glasovi birača koji nisu na vrijeme dali svoje podatke, prenosi konzervativni Fox News, no stručnjaci ističu kako to ne može promijeniti ishod izbora. Radi se o glasovima koji su ranijom odlukom suda bili stavljeni na stranu i bilo je zabranjeno njihovo brojenje.

Trump izgubio niz tužbi

Trumpovo odbijanje da prihvati rezultate izbora 3. studenoga zaustavilo je proces pripreme prijenosa moći novoj vladi. Federalna agencija koja u pravilu daje sredstva nadolazećem predsjedniku još uvijek nije priznala Bidenovu pobjedu. Biden je za šefa svog ureda odabrao Rona Klaina koji je u četvrtak za MSNBC rekao kako su ta sredstva za prijenos vlasti važna jer će američka vlada početkom iduće godine predstaviti kampanju cijepljenja stanovništva.

"Opasan put"

Većina republikanaca javno je podržala Trumpovo pravo da sudskim putem ospori rezultate izbora, te nisu priznali Bidena za predsjednika. No u četvrtak su se pokazali novi znaci razdora. Republikanci poput guvernera Ohija Mikea DeWinea, guvernera New Hampshirea Chrisa Sununua te Karla Rovea, savjetnika bivšeg predsjednika Georgea Busha starijeg, rekli su kako se Bidenu treba pristupati kao izabranom predsjedniku.

Dio republikanskih senatora poručilo je da Trumpova vlada treba dopustiti Bidenu uvid u povjerljive obavještajne informacije, iako ga nisu izravno prozvali pobjednikom. Budućem predsjedniku u pravilu se daju ti podaci zbog pitanja nacionalne sigurnosti tijekom prijenosa vlasti. Bivši demokratski predsjednik Barack Obama rekao je da su se republikanci odlučili na opasan put time što podržavaju Trumpa u njegovim neutemeljenim tvrdnjama, a sam Joe Biden je to prozvao sramotnim.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!