18:26 / 20.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Biden: Ovo je pobjeda demokracije

Foto: Saul Loeb/REUTERS

Foto: Saul Loeb/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Amerika je bila na ispitu i pobijedila je izazov, rekao je Biden u govoru nakon prisege.
Demokracija je pobijedila, rekao je u srijedu novi američki predsjednik Joe Biden u svom prvom govoru kojim je pozvao na jedinstvo nacije. Najavio je da će biti predsjednik svih Amerikanaca.

➡️ Joe Biden prisegnuo za američkog predsjednika
➡️ Što je Rooseveltu bio radio, Trumpu je Twitter
➡️ Detalji inauguracije Joea Bidena
➡️ HRT prenosi inauguraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena
➡️ Dvostruko oporezivanje i vize - što očekivati od Bidena?
➡️ Prisega bez bračnog para Trump
➡️ Avdagić: Trump zbog ega ne sudjeluje na inauguraciji
➡️ Trump na odlasku ukinuo zabranu lobiranja dužnosnicima administracije
➡️ Trump pristašama oproštajno poručio: Vratit ćemo se na neki način

Amerika je bila na ispitu i pobijedila je izazov, rekao je Biden u govoru nakon prisege.

Poslušala se volja naroda. Ponovno smo naučili da je demokracija vrijedna i krhka, a u ovim trenucima je ponovno pobijedila, kazao je.

Danas ne slavimo pobjedu kandidata, nego cilja demokracije, naglasio je.

Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma, pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi.

Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države, kazao je 46. američki predsjednik, pa dodao da SAD može ponovno postati "vodeća sila za dobro u svijetu".

"A ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca, svih".

Joe Biden nešto je prije prisegnuo za 46. američkog predsjednika, nakon četiri turbulentne godine Donalda Trumpa.

Bidenovu prisegu vodio je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, a za novu potpredsjednicu Kamalu Harris, prvu crnkinju i ženu na toj funkciji, to je učinila sutkinja Sonia Sotomayor, prva Latinoamerikanka u najvišem američkom sudu.
Demokrat, drugi rimokatolik u Bijeloj kući nakon Johna F. Kennedyja, prisegnuo je na Bibliji ukrašenoj keltskim križem koja ga prati u njegovoj 50 godina dugoj političkoj karijeri. Knjiga je u njegovoj obitelji, podrijetlom iz Irske, od 1893. godine, a koristio ju je i dok je prisezao kao senator i potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame.

Na prisegu novog predsjednika stigli su bivši predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, odnosno svi živući američki čelnici osim 96-godišnjeg Jimmyja Cartera i, naravno, Trumpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!