08:32 / 05.10.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Biden poručio Von der Leyen da međunarodno oporezivanje mora biti pošteno

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

 Američki predsjednik Joe Biden jučer je u razgovoru s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen naglasio važnost "ujednačavanja sustava međunarodnog oporezivanja", priopćila je Bijela kuća.


SAD traži od G20 zemalja da na samitu krajem mjeseca postignu politički sporazum o minimalnom globalnom porezu na dobit.

U razgovoru s Von der Leyen, Biden je također izrazio "snažnu podršku" za nastavak pristupnog procesa zemalja zapadnog Balkana, rečeno je u priopćenju.

Čelnici EU-a i balkanskih zemalja sastat će se u srijedu da rasprave buduće članstvo za šest balkanskih zemalja: Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Deklaracija samita će utvrditi garanciju Europske unije o budućem članstvu šest zemalja, rekla su jučer dva EU dužnosnika.

Bogate sjeverne EU članice strahuju od ponavljanja scenarija brzog pristupa Rumunjske i Bugarske 2007. godine te loše upravljane migracije istočnoeuropskih radnika u Britaniju koja je mnoge Britance okrenula protiv Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!