Biden: Postignut dogovor o podizanju granice zaduživanja, na redu je Kongres

29.05.2023.

07:18

Autor: T.V./HRT/Hina

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Julia Nikhinson / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je potvrdio da je s republikanskim čelnikom Zastupničkog doma Kevinom McCarthyjem postigao dogovor o podizanju granice zaduživanja s 31,4 bilijuna dolara do 1. siječnja 2025. te da Kongres sada može glasati o tome.

- Ovo je dogovor koji je dobra vijest za američki narod, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući nakon što je razgovarao s McCarthyjem kako bi dogovorili zadnje detalje dogovora. Njima se katastrofalna prijetnja bankrota uklanja sa stola i štiti naš teško stečen i povijestan ekonomski oporavak, dodao je Biden.

Dogovor o javnom dugu koji sprječava vladu da proglasi bankrot, što bi bio prvi put u američkoj povijesti, dolazi nakon nekoliko tjedana pregovora između Bidena i republikanaca Zastupničkog doma Kongresa.

Sporazum mora još proći kroz to podijeljeno tijelo prije 5. lipnja, kad bi američko ministarstvo financija objavilo da više nema novaca.

- Snažno pozivam oba doma da prihvate dogovor, rekao je Biden i dodao kako očekuje da McCarthy isto ima dovoljno ruku za potvrdu sporazuma.

Dogovor je kritiziran od desnog krila republikanaca i lijevog krila demokrata, no McCarthy je ranije u nedjelju rekao kako smatra da ima podršku većine republikanaca.

Sporazumom će se suspendirati ograničenje duga do 1. siječnja 2025., ograničiti potrošnja vlade u proračunima za 2024. i 2025., vratiti neiskorištena sredstva namijenjena za borbu protiv pandemije, ubrzati izdavanje dozvola za neke energetske projekte i uvesti dodatne radne obaveze u socijalnim programima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!