Biden potpisao izvršnu uredbu o zaštiti pobačaja

09.07.2022.

20:05

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/HRT

Prosvjed u Washingtonu

Prosvjed u Washingtonu

Foto: Joshua Roberts / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu uredbu o zaštiti pobačaja, pristupa pobačaju i kontracepciji te izjavio da, dok je on predsjednik, u Sjedinjenim Državama pobačaj neće biti zabranjen. Istodobno, prosvjedi nakon presude Vrhovnog suda koji je ženama uskratio to pravo - ne prestaju.

- Okupilo se nekoliko tisuća prosvjednika ispred Bijele kuća i preko puta. Traže da pobačaj u SAD-u opet bude legalan u svim saveznim državama, javila je Branka Slavica iz Washingtona za središnji Dnevnik HTV-a.

Dodala je kako Biden ne može opozvati niti promijeniti odluku Vrhovnog suda koji je odlučio da pravo na pobačaj nije ustavom zajamčeno pravo žene i svaka savezna država može to pravo regulirati za sebe.

- Već je 10 američkih saveznih država zabranilo pobačaj ili ga dopušta u iznimno rijetkim slučajevima, a još 13 država se priprema za slične odluke, no ne prolazi sve glatko zbog prosvjeda diljem zemlje. I na sudovima diljem Amerike se vode legalne bitke, dodala je.

Novi zakon koji bi legalizirao pobačaj na federalnoj razini može donijeti samo Kongres, a da bi se to dogodilo, demokrati moraju imati većinu u Kongresu. Slavica je objasnila da je zato Biden potpisujući svoju uredbu poručio Amerikancima da izađu u studenom na izbore.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!