Biden potpisao zakon o transparentnosti informacija o nastanku pandemije Covida

20.03.2023.

23:44

Autor: I.Z./HRT/Hina

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden priopćio je danas da je potpisao zakon koji omogućuje skidanje oznake tajnosti s dokumenata o nastanku pandemije Covida-19 koja se iz Kine proširila svijetom.

- Moramo pomnije ispitati kako je nastala pandemija Covida-19 kako bismo mogli uspješnije spriječiti buduće pandemije, rekao je Joe Biden.

- Moja administracija će skinuti oznaku tajnosti i objaviti što je moguće više informacija, vodeći ipak računa o nacionalnoj sigurnosti, dodao je predsjednik.

Tekst koji je predložila republikanska oporba na kraju je dobro prihvaćen među demokratima te je jednoglasno izglasan u Zastupničkom domu, gdje su konzervativci u većini.

To je tim zanimljivije što je tema pandemije duboko podijelila američku javnost i u vezi s cijepljenjem i u vezi s mjerama restrikcije.

Ravnatelj savezne policije Christopher Wray ocijenio je nedavno da je incident u laboratoriju u Wuhanu u Kini "najvjerojatnije" prouzročio pandemiju covida-19, nakon slične pretpostavke koju je nešto ranije iznijelo američko ministarstvo energetike.

Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija zatražila od Amerikanaca da objave svoje informacije.

Znanstvena zajednica je i dalje podijeljena na one koji zastupaju mišljenje da je bolest sa životinja prešla na ljude i na one koji misle da je virus slučajno 'pobjegao' iz laboratorija u Wuhanu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!