Biden potpisao zakon o zaštiti istospolnog braka

14.12.2022.

00:54

Autor: M.M./Hina/HRT

Biden potpisao zakon o zaštiti istospolnog braka

Biden potpisao zakon o zaštiti istospolnog braka

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Joe Biden je u Bijeloj kući pred mnoštvom uzvanika potpisao zakon o zaštiti istospolnog braka na čitavom teritoriju Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik je potpisujući tekst izrazio zadovoljstvo zbog "presudnog napretka k jednakosti, slobodi i pravdi, ne samo za neke, nego za sve".

Ovo je poseban trenutak za američkog predsjednika koji je prije deset godina, dok je bio potpredsjednik Baracka Obame, javno zagovarao brak za sve.

Joe Biden je u vrt Bijele kuće pozvao "skupinu parlamentarnih zastupnika" iz redova demokrata i republikanaca, te "aktiviste i osobe koje su vodile sudske postupke za pravo svih na brak", rekla je u ponedjeljak Karine Jean-Pierre, prva tajnica za medije Bijele kuće koja otvoreno priznaje svoju homoseksualnost.

Među uzvanicima su bili glazbene i filmske zvijezde.

- Ovaj zakon će "donijeti mir milijunima LGBTQI+ i međurasnih parova koji odsad imaju prava i zaštitu koja pripada njima i njihovoj djeci, rekla je Jean-Pierre.

Istospolne zajednice od 2015. štiti Vrhovni sud Sjedinjenih Država. No nakon povijesnog zaokreta tog suda o pobačaju u lipnju, mnogi liberali se boje da bi se i ovo pravo moglo dokinuti.

Donošenjem novog zakona ukidaju se prijašnji zakoni u kojima se brak definira kao zajednica muškarca i žene, a matičarima se zabranjuje - bez obzira na to u kojoj saveznoj državi rade - da diskriminiraju parove "zbog spola, rase, etničke pripadnosti i podrijetla".

Za novi zakon (Respect for Marriage Act) glasali su svi demokratski zastupnici i 39 republikanskih, a 169 članova konzervativne stranke bilo je protiv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!