Biden potpisuje nacrt zakona o zaštiti istospolnih brakova

13.12.2022.

09:16

Autor: Hina/HRT/R.S.

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Leah Millis / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden danas će potpisati nacrt zakona kojim se jamči federalna zaštita istospolnim brakovima, a tu će prekretnicu u zakonodavstvu proslaviti s tisućama gostiju u Bijeloj kući. 

To se događa 12 godina nakon što je Biden tada potpredsjednik u mandatu Baracka Obame javno zauzeo stav u korist istospolnih zajednica, mnogo prije nego što su odlukom američkoga Vrhovnog suda 2015. postale legalne u cijelom SAD-u.


Nakon što je Vrhovni sud, sada znatno konzervativniji, poništio dugotrajna prava na pobačaj prošlog lipnja, zastupnici s ljevice i desnice udružili su se kako bi spriječili bilo kakve naknadne poteze za ograničavanje prava na istospolne brakove, čega su se neki bojali.


Konačno usvajanje zakona u Kongresu prošli tjedan rijetko je iskazivanje dvostranačke suglasnosti u duboko podijeljenom Washingtonu.


Biden će na proslavi okupiti skupinu republikanskih i demokratskih zastupnika u Bijeloj kući, zajedno sa širokom paletom ljudi uključenih u slučajeve jednakosti brakova širom zemlje, rekla je u ponedjeljak njegova glasnogovornica Karine Jean-Pierre.


Jean-Pierre, koja je i sama ušla u povijest kao prva otvoreno homoseksualna tajnica za medije Bijele kuće, također je pohvalila glazbene goste i nastupe kako bi proslavili ovaj povijesni zakon.


Zakon će, rekla je, dati mir milijunima LGBTQI+ i međurasnih parova kojima će konačno biti zajamčena prava i zaštita na koje oni i njihova djeca imaju pravo.


Stotine tisuća istospolnih parova vjenčalo se od odluke Vrhovnog suda iz 2015. kojom se legaliziraju zajednice širom Sjedinjenih Država.


Javno prihvaćanje dramatično je poraslo proteklih desetljeća, a ankete pokazuju da velika većina Amerikanaca podržava istospolne brakove.


No neki konzervativci i vjerska desnica i dalje se protive.


Novi zakon (Respect for Marriage Act) ne obavezuje države da legaliziraju istospolne brakove, ali ih obavezuje da ih priznaju ako su sklopljeni u državama u kojima su legalni.


Ukida se prijašnji zakon kojim se brak definira kao zajednica između muškarca i žene, a države se obvezuju priznati zakonske brakove bez obzira na spol, rasu, etničku pripadnost ili nacionalno podrijetlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!