Biden potvrdio smrt vođe Al-Qaide Zawahirija

02.08.2022.

07:49

Autor: HRT/Hina/Reuters

Joe Biden i tjeralica za Aymanom al-Zawahirijem

Joe Biden i tjeralica za Aymanom al-Zawahirijem

Foto: Jim Watson/FBI / REUTERS

Američki predsjednik Joe Bien potvrdio je da je u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro na Kabul u Afganistanu ubijen vođa Al-Qaide, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

- Pravda je zadovoljena i tog terorističkog vođe više nema, rekao je Joe Biden u govoru iz Bijele kuće, dodajući da nije bilo civilnih žrtava. Naše obavještajne službe locirale su al-Zawahirija početkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste, dodao je Biden.

Ayman al-Zawahiri
 bio je Al-Qaidin vođa te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i provele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku. Egipćanin al-Zawahiri bio je drugi i posljednji emir Egipatskog islamskog džihada. Bio je desna ruka Osame bin Ladena, a bin Ladenovi biografi opisuju ga kao "pravi mozak" Al-Qaide.

Zawahiri, egipatski kirurg za čiju je glavu SAD nudio 25 milijuna dolara, pomogao je koordinirati napade 11. rujna 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3000 ljudi.

Američki su obavještajci s velikom pouzdanošću utvrdili da je ubijeni muškarac al-Zawahiri, rekao je novinarima viši dužnosnik administracije. Nije bilo drugih žrtava. Posljednjih godina nekoliko se puta šuškalo o al-Zawahirijevoj smrti, a dugo se govorilo i da je lošeg zdravlja.

Reakcije na smrt vođe Al-Qaide Zawahirija

- Suočeni s nespremnošću ili nesposobnošću talibana da se pridržavaju svojih obveza, nastavit ćemo podupirati afganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i zauzimati se za zaštitu njihovih ljudskih prava, posebno žena i djevojčica, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

- Zawahiri se smatra jednim od vođa terorista koji je vodio planiranje i izvođenje gnusnih terorističkih operacija u Sjedinjenim Državama i Saudijskoj Arabiji, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije. 

- Smrt Aymana al-Zawahirija korak je prema sigurnijem svijetu. Kanada će nastaviti raditi s našim globalnim partnerima u borbi protiv terorističkih prijetnji, promicanju mira i sigurnosti te zaštiti ljudi kod kuće i diljem svijeta, izjavio je kanadski premijer Justin Trudeau. 

- Večerašnja vijest također je dokaz da je moguće iskorijeniti terorizam bez rata u Afganistanu. I nadam se da pruža barem malo mira obiteljima stradalih 11. rujna i svim ostalima koji su patili zbog Al-Qaide, rekao je bivši predsjednik SAD-a Barack Obama. 

Tko je bio ubijeni čelnik Al-Qaede al-Zawahiri?

Čelnik al-Qaede Ayman al-Zawahiri, ubijen u američkom napadu dronom u Afganistanu, nekoliko je desetljeća bio glavni ideolog te globalne terorističke mreže, no nikad joj nije vratio status koji je imala pod vodstvom Osame bin Ladena.

Egipatski okulist imao je ključnu ulogu u napadima 1998. na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji te u ključnom napadu na SAD 11. rujna 2001., u kojem je živote izgubilo gotovo tri tisuće ljudi.

No, tijekom desetljeća u kojem je 71-godišnji al-Zawahiri vodio al-Qaedu, nakon eliminacije bin Ladena 2011. godine, ona nikad nije vratila svoju moć, a vodstvo džihadističkog pokreta preuzela je Islamska država koja je osvojila velike dijelove Iraka i Sirije i proglasila kalifat.

Iako je dio analitičara tvrdio da je al-Zawahiri postao prestar i nemoćan, činilo se da pokušava preustrojiti al-Qaedu u partnerstvu s talibanima nakon što su oni u kolovozu prošle godine preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema, rekao je američki predsjednik Joe Biden pri objavi atentata u Kabulu, gdje se al-Zawahiri navodno krio nakon nekoliko godina provedenih na afganistansko-pakistanskoj granici.

Bin Ladenov liječnik

Prije no što je se okrenuo disidentskoj politici, al-Zawahiri je odrastao u udobnom kućanstvu u Kairu.

Kao mlad se pridružio radikalnoj egipatskoj islamističkoj zajednici te je navodno uhićen već s 15 godina zbog pridruživanja ilegalnom Muslimanskom bratstvu.

U Egiptu je proveo tri godine u zatvoru, a 1981. ga se povezivalo s ubojstvom predsjednika Anwara Sadata i masakrom inozemnih turista u Luxoru 1997. godine.

Nakon toga se povezao s bin Ladenom u Afganistanu i postao glavni strateg Al-Qaede, ali i Osamin osobni liječnik.

Bio je jedan od pet potpisnika bin Ladenove 'fetve' iz 1998. koja je pozvala na napade na Amerikance, a potom se počeo stalno pojavljivati uz čelnika al-Qaede.

Njegova česta uloga bila je motivirati članove terorističke skupine videoporukama, prijeteći prstom u zraku. Kao bin Laden, al-Zawahiri je nestao nakon napada 11. rujna, preživio je nekoliko pokušaja atentata i svaki put bi se ponovno pojavio nakon izvješća da je ubijen.

SAD ga nije gubio iz vida te je za njegovu glavu još zbog napada 1998. u Africi nudio 25 milijuna dolara nagrade.

U sjeni Islamske države

Al-Zawahiri je preuzeo Al-Qaedu 2011. nakon što je američka vojska upala u pakistanski dom bin Ladena i usmrtila ga.

Novi džihadistički čelnik kretao se oko afganistansko-pakistanske granice, naslijedivši organizaciju umanjene moći koja je djelovala u sjeni Islamske države.

Ipak, al-Qaeda je uspjela ostati prijetnja kroz svoje filijale u Jemenu, Africi i istočnoj Aziji.

Analitičari su al-Zawahirijevo vodstvo opisivali kao savjetodavno, ne kao koherentno, centralizirano zapovjedništvo.

Nikad nije prestao javno prijetiti svojim neprijateljima te je održavao savezništvo s onima, poput talibana, koji nisu podržavali metode Islamske države, terorističke organizacije koja je eliminirala i same muslimane.

Novi zamah s talibanima

Povratak talibana na vlast u Afganistanu dala je al-Qaedi novu nadu u budućnost.

Izvješće Ujedinjenih naroda iz srpnja pokazalo je da je al-Zawahiri nedavno pokazivao povećan komfor i sposobnost komunikacije s bliskim saveznicima u talibanskoj vladi.

U tom dokumentu stoji kako je bilo malo izgledno da će al-Zawahiri pokretati nove međunarodne napade jer bi to osramotilo vladu u Kabulu.

Usprkos tome, međunarodni kontekst odgovara al-Qaedi koja planira ponovno biti prepoznata kao predvodnica globalnog džihada, pisao je UN. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!