Biden povećava prednost u Pennsylvaniji, Trump tvrdi da izbori nisu gotovi

06.11.2020.

07:13

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/Studio 4/B.A./HRT/Hina

default error photo
Joe Biden je preuzeo vodstvo od Donalda Trumpa u Pennsylvaniji i Georgiji te zasad vodi u ukupnom broju elektorskih glasova.
Joe Biden je preuzeo vodstvo od Donalda Trumpa u Pennsylvaniji, a vodi i u Georgiji, Nevadi i Arizoni. Iz Trumpova tima poručuju kako izbori još nisu gotovi. Biden ima 253 elektorska glasa, Trump 213, a za ulazak u Bijelu kuću potrebno ih je osvojiti 270. 

➡️
Vidmarović o Trumpu: Ni Mao ni Tito nisu pokrenuli nijedan rat
➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima
➡️ Prosvjedi u SAD-u, sukobi s protuprosvjednicima
➡️ Trump u obraćanju iz Bijele kuće ponovio optužbe da su izbori ukradeni
➡️ Reakcije iz svijeta na američke izbore: zabrinutost, nada, ironija

Biden je u četvrtak pozvao na smirenost i strpljenje dok se nastavlja brojanje glasova. CNN je izvijestio da je Trump u razgovorima sa saveznicima tijekom proteklih nekoliko dana rekao da nema namjeru priznati poraz, čak i ako mu se zatvori put prema drugom mandatu.

Stanje u presudnim državama 

Pennsylvanija - Biden vodi za 27.130 glasova i ima 49,6%, a Trump 49,2%. Prebrojano je 96% glasova. Pobjeda u toj državi donijela bi Bidenu 20 elektorskih glasova, čime bi prešao čarobnu granicu od 270 elektora.

Georgija (16 elektorskih glasova) - Biden i Trump do 23 sata bili su izjednačeni (49,4%), a potom je Biden povećao prednost za 4.395 glasova i ima 49,4%, a Trump 49,3%. U toj saveznoj državi prebrojeno je 99% glasova, a na zahtjev republikanaca, Georgija će ponovno morati prebrojavati glasove.

Arizona (11 elektorskih glasova) - Biden ima 49,6%, a Trump 48,6%. Nakon prebrojanih 95% glasova, razlika se nešto smanjila i iznosi 29.861.

Nevada (šest elektorskih glasova) - Biden vodi s oko 49,8% u odnosu na Trumpa koji ima 48,0% i u prednosti je s 22.657 glasova. Prebrojano je 93% glasova.

Sjeverna Karolina (15 elektorskih glasova) - Trump vodi sa 76.737 glasova, 50% u odnosu na Bidenovih 48,6%. Prebrojano je 98% glasova.


Foto: Erin Scott/REUTERS

Tijek događaja:

2:08
Sudac Vrhovnog suda Samuel Alito naložio je odborima u Pennsylvaniji da odvoje glasačke listiće pristigle nakon dana izbora i rekao da će se, ako se broje glasački listići, brojati odvojeno.

0:45 Donald Trump objavio je twitt u kojem poručuje da "Joe Biden ne bi trebao nepravedno tražiti ured predsjednika države te da pravni postupci počinju".

23.50 Republikanci traže od donatora barem 60 milijuna dolara za financiranje sudskih tužbi predsjednika Donalda Trumpa u vezi američkih predsjedničkih izbora, kazala su za Reuters dva izvora. Trumpova kampanja podnijela je tužbe u nekoliko saveznih država nakon izbora, na kojima zbog dugotrajnog brojanja glasačkih listića još nije proglašen pobjednik. Viši savjetnik Trumpove kampanje David Bossie odabran je da vodi postizborne sudske postupke, rekao je jedan izvor upoznat sa strategijom Trumpove kampanje.

23.30 Keisha Lance Bottoms, gradonačelnica Atlante, najvećeg grada u Georgiji, kazala je za CNN kako vjeruje da će se Georgija dati potporu Joeu Bidenu. "Već neko vrijeme znam da je Georgija u trendu plave boje", rekla je. Na pitanje o mogućnosti ponovnog brojanja glasova, Bottoms je izrazila povjerenje u Bidenove šanse.

22.41 Prema procjeni Katie Hobbs, državne tajnice u Arizoni, preostalo je 250.000 do 270.000 glasačkih listića za brojanje. U razgovoru za CNN rekla je da se 137.000 glasačkih listića nalazilo u okrugu Maricopa i da će se nakon objavljivanja dodatnih rezultata večeras taj broj spustiti ispod 100.000 glasačkih listića.

22.08 Državni tajnik savezne države Georgije Brad Raffensperger rekao je da je predsjednička utrka "i dalje preblizu za pozivanje"  konferencije za novinare danas. "Naš fokus je da osiguramo da se svaki zakoniti glas broji i točno bilježi", rekao je. Gabriel Sterling, zadužen za provedbu glasačkog sustava u Georgiji izjavio je da je broj preostalih glasova otprilike isti kao i jutros te da nema mnogo promjena.

21.51 Joe Biden dan je proveo kod kuće s obitelji i savjetnicima gledajući rezultate i primajući novosti iz kampanje, navode izvori koji su upoznati s njegovim planovima. Pozornica s koje bi se trebali obratiti Biden i senatorica Kamale Harris je spremna, navodi CNN.

21.41 Republikanci u Pennsylvaniji zatražili su od Vrhovnog suda SAD-a odvajanje glasačkih listića koji su stigli nakon izbora dok se ne riješi pitanje je li to bilo legalno. 

21.15 Republikanci tvrde da je na predsjedniku da javnosti pruži detalje o tvrdnjama o postojanju prijevara u nekoliko presudnih država koje su Joea Bidena dovele u vodstvo.

- Mislim da bi predsjednik trebao raspravu predati svojim odvjetnicima, rekao je senator Roy Blunt, čiji odbor nadgleda izbore.

19.50 Izvori bliski Bijeloj kući rekli su da se neki visoki dužnosnici u Bijeloj kući i kampanji počinju udaljavati od Trumpa, jer podaci iz Pennsylvanije i Georgije ukazuju na to da predsjednik neće pobijediti na ponovnom izboru. 

19.38 Demokratski kandidat Joe Biden namjerava se večeras obratiti Amerikancima, objavilo je nekoliko američkih medijskih kuća uključujući Fox News, CNN i CBS.

19.25 Gradonačelnik Philadelphije Jim Kenney kazao je da su Trumpove o prijevari neutemeljene. 

- Iako neki, uključujući predsjednika, nastavljaju s ​​neutemeljenim tvrdnjama o prijevari. Ono što smo ovdje vidjeli u Philadelphiji je obična demokracija. Naš grad je primjer kako pravilno izvoditi izbore, kazao je među ostalim Kennery na konferenciji za novinare. 

19.15 Trump je novim twitom upitao "gdje se nalaze glasovi vojnih osoba u Georgiji?"

19.10 Philadelphiji je preostalo oko 40.000 glasačkih listića za prebrojavanje, što bi moglo potrajati nekoliko dana, izjavila je Lisa Deeley, predsjednica gradskih povjerenika Philadelphije na konferenciji za novinare. 

19.05 Predsjednica američkog Predstavničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi rekla je kako vjeruje da će njezin demokratski stranački kolega Joe Biden biti pobjednik predsjedničkih izbora.

- Biden ima snažan mandat za vodstvo, a iza sebe će imati snažan demokratski Predstavnički  dom, rekla je Pelosi, nazvavši Bidena izabranim predsjednikom. CNN prenosi kako će se Pelosi kandidirati za još jedan dvogodišnji mandat na čelu donjeg doma Kongresa.

18.55 Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow kazao je kako misli da će doći do mirnog prijenosa vlasti. On je to izjavio za CNBC odgovarajući na pitanje je li to potrebno za održanje stabilnosti tržišta, a prenosi CNN.

18.48 Republikanski senator Mitt Romney kazao je da su Trumpove izjave o  izbornim prevarama pogrešne te da štete temeljima SAD-a. 

- U krivu je kad kaže da su izbori namješteni, korumpirani i ukradeni. Time šteti težnji za slobodom ovdje i u svijetu, potkopava institucije koje su u temeljima države i nepromišljeno potiče destruktivne i opasne strasti, kazao je Romney, republikanac iz savezne države Utah.

18:17 Novim twittom Trump poručuje da "je uloga predsjednika države još bitnija s obzirom na napad radikalno lijevih demokrata na republikanski Senat".

17:54 Trump se ponovno oglasio na twitteru i kazao da su "guverner Wolf i Vrhovni sud grubo narušili Ustav SAD-a. Pennsylvanija je krenula nezakonitim putom i nadamo se da će Vrhovni sud to ispraviti".

- Osim toga, ovi dopisni glasovi pristigli nakon izbornog dana, ilegalni su, točno kao što je predsjednik napominjao. Vrhovni sud je u izvanrednim okolnostima mogao odluku donijeti u samo nekoliko dana, napisao je Trump i potpisao svog savjetnika Kena Starra..


16:30
Ranije se obrušio na Philadelphiu i kazao da ona "ima pokvarenu povijest u vezi s integritetom izbora".


Trumpov tim ne odustaje.

- Izbori nisu gotovi, rekao je Matt Morgan iz njegove kampanje u priopćenju.

- Pogrešna projekcija Joea Bidena kao pobjednika temelji se na rezultatima u četiri države koji su daleko od konačnih, poručio je Morgan, pa na kraju zaključio da će Trump biti ponovno izabran.

Iz Bidenove kampanje su odgovorili na izvještaje da Trump ne planira priznati utrku i poručili: "Kao što smo rekli 19. srpnja, američki narod će odlučiti o ovim izborima".

Slavica: Trump nije spreman priznati poraz

Branka Slavica, HRT-ova novinarka javlja iz SAD-a da bi izborna neizvjesnost mogla trajati danima. Potvrdila je da su iznad obiteljske kuće Joea Bidena federalne snage uvele restrikcije za civilne letove. Ondje su poslane i mnoge federalne snage, a mnogi to iščitavaju kao znak da će Biden danas proglasiti svoju pobjedu. Demokrati iz Pennsylvanije su također uvjereni da je danas taj dan.

Naglašava da izborna utrka time nije završena.

- Ovo je vrlo tijesna utrka. Pedeset posto glasača glasovalo je za putem pošte. Glasovi se još uvijek prebrojavaju, a odaziv je bio neuobičajeno veliki. S druge strane, Donald Trump nije spreman priznati poraz. Nitko iz njegovog bliskog kruga ne usudi mu se niti spomenuti tu temu. Sve njegove nade u pobjedu u rukama su njegovih odvjetnika. Pravni stručnjaci kažu, da bez obzira koliko odvjetnici bili uspješni, male su šanse da se njegov slučaj dovede pred američki Vrhovni sud, istaknula je Slavica.

Kraj ove političke agonije ipak se nazire. Elektorski kolegij 14. prosinca mora donijeti odluku koga su izabrale savezne države za predsjednika SAD-a. Američki Kongres će 6. siječnja proglasiti američkog predsjednika, a 20. amandman američkog Ustava kaže da novi predsjednik mora biti inauguriran 20. siječnja slijedeće godine. To nijedan odvjetnički tim ne može promijeniti, zapisano je tako u Ustavu i uvijek se to tako događalo, dodala je novinarka Slavica. 

Trumpov nezabilježen napad na demokratski proces

Američki predsjednik Donald Trump, suočen sve više s izbornim porazom kako odmiče brojenje glasova, u četvrtak je u Bijeloj kući pokrenuo nezabilježen napad na američki demokratski proces i bez ikakvih dokaza optužio demokrate, medije i financijaše da mu kradu "glatko i uvjerljivo" osvojeni drugi mandat.

- Ako brojite samo legalne glasove, ja sam glatko pobijedio, rekao je Trump okupljenim novinarima koji nisu imali priliku postavljati pitanja.

Zatim je optužio svoje političke protivnike, demokrate, članove biračkih odbora, medije, financijaše i tehnologiju za krađu njegove pobjede.

- Naš je cilj zaštiti integritet izbora i nećemo dopustiti da ih ukradu. Nećemo dopustiti da se ušutkaju naši birači, rekao je Donald Trump, uporan u ocjeni da je brojenje dopisnih glasova, od trenutka kad je počeo gubiti vodstvo, premreženo korupcijom i prijevarama.

- Naši brojevi su čudesno i u tajnosti nestali, rekao je.

Nižući optužbu za optužbom, ustvrdio je da su neki gradovi beznadno korumpirani i da su birački odbori dobili upute da kradu glasove i "broje one ilegalne".

Okrivio je "velike medije, velik novac i veliku tehnologiju" da su se urotili s demokratima protiv njega.

Neke američke televizije, među kojima NBC i ABC, prestale su prenositi predsjednikovu izjavu kad je krenuo s lažnim optužbama. CNN je obraćanje emitirao u cijelosti, ali uz novinarski komentar na kraju: "Kakav tužan dan za Sjedinjene Države, da predsjednik lažno optužuje narod da potkrada izbore".

Trumpovo nezadovoljstvo izazvano je time što mu je u nizu ključnih država, u kojima je uvjerljivo vodio, prednost počela znatno padati s prebrojavanjem dopisnih glasova.

Demokratski kandidat za predsjednika poslao je prije Trumpova obraćanja potpuno suprotnu poruku. Sve je pozvao na mir i strpljivost.

- Demokracija je ponekad neuredna i ponekad zahtijeva malo strpljenja. Ali nemamo sumnje da ćemo nakon prebrojavanja svih glasova senatorica Harris i ja biti proglašeni pobjednicima, rekao je Biden.

Jakovina: Trump po svemu pripada establišmentu

Trumpove izjave jutros je u HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvog" komentirao povjesničar Tvrtko Jakovina.

- Ono što je možda atipično, ili tipično, ako hoćete, za Trumpa - on je s jedne strane optužio društvene mreže, s druge strane veliki novac. On je bio čovjek Twittera i društvenih mreža, to je učinilo i njega kao predsjednika, i on dolazi iz establišmenta velikoga novca, tako da ste imali u tom smislu točno ono što je on već dugo godina govorio. On je sebe uspio predstaviti, i mnogi su zapravo povjerovali, da ne dolazi iz establišmenta, iako zaista po svemu on pripada establišmentu jer je milijunaš, jer je živio na adresi na kojoj je živio u New Yorku, tako da je s jedne strane to gotovo paradoksalna situacija da još uvijek postoje ljudi koji u taj tip diskursa mogu vjerovati, rekao je Jakovina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!