20:58 / 09.06.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Biden povukao Trumpove uredbe o zabrani TikToka i WeChata

ilustracija

ilustracija

Foto: fancycrave1 / Pixabay

Američki predsjednik Joe Biden je povukao niz predsjedničkih uredbi kojima je njegov prethodnik Donald Trump htio zabraniti 'skidanje' aplikacija WeChat i TikTok te je naredio ministarstvu trgovine da izradi analizu sigurnosnih rizika koje predstavljaju te i slične aplikacije.

Trumpova administracija je željela onemogućiti širenje mreže korisnika i zabraniti druge tehničke transakcije dviju društvenih mreža u kineskom vlasništvu koje su ocijenile da to zapravo znači njihovo blokiranje u SAD-u. Sud je zabranio Trumpove predsjedničke uredbe koje zbog toga nikada nisu stupile na snagu.

- Zasebna sigurnosna provjera TikToka pokrenuta krajem 2019. ostaje aktivna - rekao je dužnosnik Bijele kuće. Administracija je i dalje vrlo zabrinuta za sigurnost privatnih podataka korisnika TikToka, dodao je drugi dužnosnik.

TikTok je odbio, a WeChat zasad nije komentirao tu vijest.

Biden je novom uredbom opozvao Trumpove uredbe iz kolovoza prošle godine te još jednu iz siječnja koja je ciljala na osam drugih komunikacijskih i financijskih aplikacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!